1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Şoa çocuklarının travması devam ediyor

Şoa çocuklarının travması devam ediyor

Holokost kurtulanları hâlâ çocukluklarında yaşadıkları travmanın etkisindeler

A+A-

Belçika’da Louvain La Neuve Katolik Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Adeline Fohn’un psikoloji doktora tezi için yaptığı araştırmaya göre II. Dünya Savaşı sırasında saklanan iki Yahudi çocuktan bir tanesi günümüzde hâlâ, 65 yıl geçmiş olmasına rağmen, büyük sarsıntı sonrası stres sendromu yaşıyor.

Öğrencinin doktora tezinin amacı Holokost’u yaşamış ve üstesinden gelerek hayatta kalmış kimselerin yaşadıkları sarsıntının uzun vadede etkilerini araştırmaktı. Bu çerçevede II. Dünya Savaşı sırasında Nazi zulmünden kaçmak için saklanmak zorunda kalan 72 Yahudi ile görüştü. Aralarında 52 kişinin yaşadıklarını, anılarını ve tanınmamak için verdikleri uğraşları detaylıca inceledi. Bulduğu sonuçları Belçika toplumundaki Yahudi olmayan kimselerle karşılaştırdı. 

Tezi hakkında konuşan doktora öğrencisi, saklanan bu çocukların yaşadıkları tecrübelerin psikolojik etkilerinin çok sonraları bile çıkabildiğini söyledi. Fohn, Holokost’un toplum tarafından tanınması ve önemsenmesinin, bu kişilerin çocukluklarında yaşadıkları büyük sarsıntıyı anlamak için çok önemli olduğunu bildirdi.

Araştırmanın neticelerine göre Holokost’un sebep olduğu sarsıntıyı 1990’lara kadar gizli tuttular. Çocukluklarında sağ kalmış olmalarını sessizliklerine borçlu olduklarını bilmeleri, yetişkinken bile tarihlerini paylaşmalarını engellediği gözlemlenmiş. Bu çalışma savaş sırasında yaşadıkları işkence, zulüm veya saklandıklarının ortaya çıkması korkusu onların bugünkü kendilerine güvenlerini de çok derin şekilde etkilemiş. Üstelik Yahudi olduklarını gizlemek zorunda olmaları, kendilerini toparladıkları süreçte kişilik bunalımı yaratmış.

Şalom

Bu haber toplam 3405 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.