1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Sigara,uyuşturucuya başlamanın ilk adımı

Sigara,uyuşturucuya başlamanın ilk adımı

Sağlık Bakanlığı'nca 19 Temmuz 2009 tarihinde başlatılan sigara karşıtı 'Yüzde 100 Dumansız Hava Sahası'nın ne kadar önemli olduğu, emniyetin yaptığı bir çalışma ile ortaya çıktı.

A+A-

Emniyetin madde kullanan şahıslar üzerinden yaptığı 'Madde Kullanımı Risk Analizi Anketi'ne göre uyuşturucuya başlamanın ilk adımı sigaradan geçiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, 2009 yılında madde kullanmaktan dolayı haklarında polis tarafından yasal işlem yapılan şahısların profillerini inceledi.

Ankete, maddeyle ilgili suçlardan dolayı haklarında yasal işlem başlatılıp madde kullandığını beyan eden 2 bin 385 kişi katıldı. Madde kullanıcılarının yüzde 2,3'ünü kadınlar, yüzde 97,7'sini erkekler oluşturuyor. Başlama sırasına göre kullanılan maddelere bakıldığında ilk sırada sigara yüzde 73,1; ikinci sırada alkol yüzde 1,3 ve üçüncü sırada esrar yüzde 0,3 oranında yer alıyor.

Anket verileri, madde kullanıcılarının büyük çoğunluğunun uyuşturucu madde kullanımına başlamadan önce sigara kullandığını ortaya çıkardı. Madde kullanıcılarının yüzde 44,7'sinin terk edilmiş yerlerde, yüzde 31,9'unun kendi evinde, yüzde 7'sinin arkadaşının evinde, yüzde 3,3'ünün ise eğlence yerlerinde maddeyi kullandıkları tespit edildi.

Kullanıcıların yüzde 55,4'ünün hiç evlenmediği, yüzde 38'inin evli, yüzde 4,9'unun da boşanmış olduğu belirlendi. Madde kullanıcılarının yüzde 39,7 ilkokul mezunu ve yüzde 26,7 ortaokul mezunu olmak üzere toplam yüzde 66,4 ile ilköğretimde yoğunlaştığı görülüyor. Bunu yüzde 20'lik bir oranla lise ve dengi okul mezunları izliyor. Kullanıcıların yüzde 35,1'i ailesiyle (anne baba, eş ve çocuklar), yüzde 28'i eş ve çocuklarıyla, yüzde 26,1'i yalnızca anne veya babasıyla, yüzde 6,7'si de yalnız yaşadığı belirlendi.

UYUŞTURUCU YABANCILARDAN TEMİN DİLİYOR

KOM Daire Başkanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre uyuşturucuya başlamanın ana nedenleri merak ve arkadaş etkisi. Madde kullanıcıları, 'maddeyi neden kullandıkları' sorusuna yüzde 40,5 ile merak olduğunu söyledi. İkinci sırada yüzde 23,6 ile arkadaş etkisi, üçüncü sırada yüzde 15,2 ile aile sorunları, dördüncü sırada yüzde 12,1 ile kişisel sorunlar yer alıyor.

Kullanım sıklığına göre maddeler içerisinde en sık kullanılan maddenin yüzde 82,8 oranla esrar, yüzde 12,8 oranla eroin, yüzde 0,6 oranla kokain olduğu belirlendi. Bu oran 2009 yılı içerisinde maddeyle ilgili suçlardan dolayı haklarında yasal işlem başlatılıp madde kullandığını beyan eden şahısların madde kullanım dağılımını gösteriyor.

Madde kullanıcılarının yüzde 46,4'ü maddeyi yabancı birinden, yüzde 36,4'ü ise arkadaşlarından temin ediyor. Kullanıcıların yüzde 54,5'inin daha önceden sabıkasının olmadığı, yüzde 18,8'inin sadece madde dışı konularda sabıkası olduğu, yüzde 13'ünün sadece madde bağlantılı konularda sabıkasının olduğu, yüzde 13,7'sinin de hem madde bağlantılı hem de madde dışı konularda sabıkasının olduğu tespit edildi.

(CİHAN)

Bu haber toplam 3696 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.