1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Sigara endüstrisi bu kitaba çok kızacak!

Sigara endüstrisi bu kitaba çok kızacak!

'Tam Dumansız Hava Sahası'nı delme girişimleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğu bir dönemde Sağlık Bakanlığı sigarayla mücadeleye hız verdi.

A+A-

Bakanlık, kamu ve özelde çalışan 31 bin birinci basamak doktoruna, 'Tütün Bağımlılığı İle Mücadele El Kitabı' dağıtıyor. Alanında uzman akademisyenlerin hazırladığı kitapla, 'Sigara bağımlısı vatandaşı bu illetten kurtarın. İşte yardımcı kitabınız.' deniyor. Bakanlığın ikinci çalışması ise aile hekimliğine geçen 11 ilde başlayan 'vatandaşı bağımlılıktan kurtarma' dersleri. On gün devam eden ve uzaktan eğitimle verilen dersler sonucunda hekimler iyi bir sigara bıraktırma uzmanı olacak. Projenin, 2011'de bütün Türkiye'de uygulanması hedefleniyor.

Türkiye'de devlet hastanelerindeki 200 sigara bırakma polikliniği de vatandaşa yardımcı oluyor. Sağlık Bakanlığı 'Tütün Bağımlılığı ile Mücadele El Kitabı'nı 35 bin adet bastırarak, dağıtımına başladı. İl sağlık müdürlükleri aracılığı ile hekimlere ulaştırılacak kitaplar cep boyutunda olacak. Hekimin her an okumasına imkan tanıyor. 100 sayfalık kitabı psikiyatri, dahiliye, göğüs hastalıkları, halk sağlığı ve kardiyoloji alanında uzmanlar hazırladı. Kitapta ilk olarak sigaranın zararları sıralanıyor. Daha sonra Türkiye'nin sigarayla mücadele tarihi anlatılıyor. En son kısımda hekime hastasını bağımlılıktan kurtaracak hayatî bilgiler veriliyor. Psikolojik ve ilaç tedavilerine dikkat çekiliyor. Bakanlık yetkilileri, "Bu kitap hekimlerimiz için bir rehber olacak. Sigarayı bıraktırma usullerini öğretecek." diyor. İzmir Kahveciler Odası'nın kahvehanelerde sigara içilmemesine ilişkin yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a açtığı dava, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştü. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu esastan görüşme kararı almıştı.

Çağlar AVCI / Zaman

Bu haber toplam 2680 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.