1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Serinlerken Sağlığınızdan Olmayın

Serinlerken Sağlığınızdan Olmayın

Klimalar bilinçsiz kullanıldığında sağlığınızı bozuyor. Bilinçsiz kullanılan klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

A+A-

TRT - Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, sıcak yaz mevsiminde insanların serinlemek amacıyla yoğun şekilde klima kullandıklarına dikkati çekerek, bilinçli kullanılmadığı takdirde klimaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.

Klimaların, soğuk havanın insanlara direkt şekilde değil, başlarının üzerinden üfürecek şekilde ayarlanması gerektiğini belirten Dedeoğlu, "Klima havaya üflese de soğuk hava aşağı inecektir" dedi.

Klimanın üflemesinin direkt olarak insanların üzerine gelmesi halinde vücutta tutulmalar, sızlamalar ve ağrılar oluşabileceğini ifade eden Dedeoğlu, klimanın bir diğer olumsuz etkisinin de havayı kurutması olduğunu kaydetti.

Klimaların bazen lejyoner hastalığına da yol açtığına değinen Dedeoğlu, lejyoner hastalığının ev klimalarından daha çok otellerdeki klimalardan bulaştığına dikkati çekti.

Hastalığın kuru öksürük, solunum sıkıntısı, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, kas kasılmaları ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterdiğini kaydeden Dedeoğlu, belirtilerin zatürree ile benzerlik gösterdiğini, uygun tedavi yapılmaması halinde ölüm olabileceğini bildirdi.

Klimaların uygun kullanılması halinde yararları olduğuna da değinen Dedeoğlu, kalp hastalığı, yüksek tansiyonu ve akciğer hastalığı olanlar için sıcak havanın iyi olmadığını, klimaların bu tür insanlar için "can kurtarıcı" rolünün bulunduğunu söyledi.

Dedeoğlu, filtrelerin sürekli temizlenmesi durumunda astım, akciğer hastalığı olanların havadaki tozlardan daha az etkileneceğini sözlerine ekledi. 

Bu haber toplam 1852 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.