1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Serebral Palsili Hastası Çocuklara Umut

Serebral Palsili Hastası Çocuklara Umut

Serebral Palsili (beyin felçli) çocuklarının tedavisi için çeşitli ülkelerde incelemeler yapan Zehra ve Celalettin Oruç çifti, buralarda ki teknikleri uygulamak için bir rehabilitasyon merkezi kurdu.

A+A-

Serebral Palsili (beyin felçli) çocuklarının tedavisi için Almanya, Ukrayna, Amerika, Polonya ve Rusya'da incelemeler yapan Zehra ve Celalettin Oruç çifti, bu ülkelerdeki teknikleri uygulamak için başkentte bir rehabilitasyon merkezi kurdu.

Çocuklarının rahatsızlığını öğrendikleri günden itibaren çeşitli tedavi imkanlarını araştıran ve gerek yurt dışında gerek yurt içinde birçok rehabilitasyon merkezinden hizmet alan Oruç çifti, aradıkları hijyen, yeterli fiziki olanaklar ve iyi eğitmen kadrosunu bir arada bulamayınca kendileri rehabilitasyon merkezi açmaya karar verdi.

Engelli çocukların maksimum faydasını hedefleyen ve ''Özel eğitime aile penceresinden bir bakış'' sloganıyla yola çıkan Oruç çifti merkezlerinde, SP, zihinsel engel, down, rett, edwards ve asperger sendromları, otizm, kas hastalıkları, yaygın gelişimsel bozukluklar, özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları, dispraksia, nörolojik problemler, nöral tüp bozuklukları, disleksi, hidrosefali, mikrosefali ile konuşma, dil, davranış ve uyum bozukluklarına uygun programlar hazırlıyor.

Rehabilitasyon merkezinde özel tutuş teknikleri ve oyun aktivitelerini içeren bobath konsepti, yürüme zorluğu çeken engellilerin beden dengesini sağlamaları ve adım atmalarını kolaylaştıran uzay terapisi, vücuttaki belli noktalara uyaran vererek çeşitli kas gruplarının çalışmasını sağlayan vojta tedavisi refleksoloji gibi teknikler uygulanırken engellilere dans, hareket, ışık, ses ve atla terapi yapılıyor.

-5 DUYUYU HAREKETE GEÇİREN TEDAVİ-

Merkezde uygulanan duyu bütünlüğü tedavisinde hazırlanan özel odada ses, ışık efektleri ve değişik dokulu materyaller yardımıyla engellilerin beş duyusu harekete geçiriliyor. Tedavi, engel grupları ve düzeyine göre fizyoterapistler tarafından özel olarak hazırlanan program kapsamında yürütülüyor.

Bireysel eğitimin yanında aynı yaştakilerin grup eğitimine de ağırlık verilen merkezde, engelliler, organik bahçede sebze yetiştirmenin ve uygulama mutfağında yemek yapmanın keyfine varıyor.

Rehabilitasyon merkezinde uzay terapisi uygulaması, bedeli devlet tarafından karşılanan sekiz saatlik eğitime dahil ediliyor ve tedavi bu konuda özel olarak yetişmiş fizyoterapistler eşliğinde yapılıyor.

Engelli ailelerine de psikolojik destek verilen merkezde, kaynaştırma eğitimi dahilindeki çocukların gelişimleri kurum psikologu tarafından okullarına gidilerek ve öğretmenleriyle görüşülerek takip ediliyor.

-''EĞİTMENLER ÖNCE KARDEŞİMİN ONAYINDAN GEÇİYOR''-

Zehra ve Celallettin Oruç çiftinin kızları Damla Başesgioğlu, 16 yıldır engelli ailesi olduklarını ve bunun ne anlama geldiğini çok iyi bildiklerini belirterek, diğer engelli ailelerine de faydalı olmak istediklerini söyledi.

Merkezde en az 10 yıllık terapist ve eğitimcilerle çalıştıklarını anlatan Başesgioğlu, ''Fizyoterapist ve eğitmenleri ilk önce kardeşim Furkan ile tanıştırıyoruz, Furkan'ı bir eğitime veya terapiye alıyorlar. Onların tarzını anlıyoruz. İlk deneme sürecinde ailece başında duruyoruz. Daha sonra hepimizden onay aldıktan sonra beraber çalışmaya karar veriyoruz. Çünkü bu tamamıyla bir aile bakış açısı'' diye konuştu.

Kardeşinin SP'li olduğunu öğrendikten sonra pek çok ülkeyi gezdiklerini ve burada uygulanan tedaviler sayesinde ciddi bir ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Furkan'ın sosyalliği, hayata bakış açısı, kendiyle barışık olması, başını tutup da akülü arabasını kendisinin hareket ettirmesi bizim için çok önemli bir olay. Bunu diğer ailelerle paylaşmak istiyoruz. Furkan için yaptıklarımızı niye diğer çocuklar için yapmayalım, diye düşündük. Dünyada uygulanan sistemleri eğitim programımızın içine dahil ettik. Yurt dışında uygulanan ne varsa materyal, ekipman olarak onları getirip eğitmenlerimizle terapistlerimizle birlikte uygulamaya çalışıyoruz.

Ailece yeni tedavi teknikleri konusunda sürekli araştırma halindeyiz. Velilerimiz 'yeni bir uygulama varmış buraya getirebilir misiniz' dediklerinde tartışmak, konuşmak bizim en büyük görevimiz.''

Furkan Oruç da böyle bir hizmete vesile olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, merkezde mutlu olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 5629 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.