1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Santral işçileri Yatağan'dan Ankara'ya Yürüyor

Santral işçileri Yatağan'dan Ankara'ya Yürüyor

Yatağan'da maden ve santrallerin özelleştirilmesine karşı bir süredir eylemde olan işçiler, özelleştirme kararının iptali için Ankara'da eylem yapmak istedi. Otobüslerle geçişine izin verilmeyen işçiler bunun üzerine Muğla'dan Ankara'ya yürümeye başladı.

A+A-

Yatağan’da maden ve santrallerin özelleştirilmesine karşı aylardır eylemde olan işçiler, özelleştirme kararının iptali istemiyle eylemlerini Ankara’ya taşımak istediler. Otobüslerle Muğla’nın Yatağan ilçesinden hareket eden işçilerin önü, dün gece Muğla girişinde polisler tarafından kesildi. Polisin araçlarla geçişe izin vermemesi üzerine işçiler otobüslerden inerek Ankara’ya doğru yürümeye başladı.

Yatağan Termik Santrali önünde dün akşam saatlerinde buluşan işçiler, Yatağan merkezine doğru “Bu daha başlangıç mücadele devam”, “Ölüm olsa sonumuz Ankara yolumuz”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganları ile yürüdü.

Yatağan ilçe merkezinde basına açıklama yapan T. Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirme politikalarının ülkeyi yiyip bitirdiğini söyleyerek, “Özelleştirmeyi durduracağız” dedi. “Birilerinin ayakkabı kutuları dolsun diye hayatımızdan ödün vermeyeceğiz” diyen Girgin, erteleme kararının seçimlere dönük bir hamle olduğunu, seçimlerin ardından hükümetin özelleştirmeyi tamamlayacağını öne sürdü ve “Bugün 2 bin kişi ile gidiyoruz Ankara’ya ama özelleştirme kararından vazgeçilmez ise 20 bin kişi ile dönmemek üzere Ankara’ya gideriz” dedi.

Manisa Milletvekilleri ile belediye başkanlarının da destek verdiği işçiler, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçilerinin yolu, dün gece Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı'nda, polis ve jandarma barikatı ve TOMA'larla kesildi. Barikatın gerisinde Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözlerin de hazır bekletildiği görüldü. Yolun kesilmesi üzerine Tes-İş ve Maden-İş sendikası yöneticileri ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, otobüslerde arama yapılacağı gerekçesiyle, işçilerin yollarına devam etmelerine izin vermedi. Bunun üzerine otobüslerden inen işçiler, yolun karşı şeridini de trafiğe kapatıp yaklaşık 5 saat boyunca oturma eylemi yaptı. Polis ve jandarma, otobüslerle yola devam edilmesine izin vermeyince, işçiler otobüslerden inerek yürüyüşe geçti.

Bu arada Evrensel gazetesinde yer alan haberde, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın İçişleri Bakanı Efkan Ala’yla görüştüğü ve yürüyüşe kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyen bakanın, “Yaprak kıpırdamayacak, hiçbir otobüs hareket ettirilmeyecek" dediği belirtildi.

Polis araçların geçişine izin vermeyince işçiler yürüyerek yola devam etme kararı vererek yürüyüşe başladı. Bir süre yürüyen işçiler kendilerinin yürüyeceğini ama otobüslerdeki ailelerinin otobüsle Ankara’ya gönderilmesini istedi. Polis yine otobüslerin geçmesine izin vermeyince işçiler tekrar yolu trafiğe kapatarak polis ailelerin geçişine izin verene kadar oturma eylemi başlattı. İşçilerin kararlı tutumu sonucu polis önce ailelerin otobüsle gitmesine izin verdiğini söyledi ama sonradan bu uzlaşmadan da vaz geçince işçiler Muğla kavşağını trafiğe kapatarak eylemini devam ettirdi. Saatler ilerledikçe Muğla'dan gelen kitle örgütü, sendika üyeleri ve halkın desteği eylemdeki işçiler daha da kitleselleşti.

Yatağan işçileri bugün Ankara’da, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürümeyi planlamıştı. Eyleme Türk-İş, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikalarda destek verecek.

Bu haber toplam 1857 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.