1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Ruh sağlığı için AB'den fon

Ruh sağlığı için AB'den fon

Öfke kontrolü ve aile içi şiddet görenlerin rehabilitasyonu için yaklaşık 1.5 milyon Avro’luk AB fonu kullanılacak.

A+A-

GERÇEKGUNDEM.COM - AB’ye uyum kapsamında hazırlanan Ulusal Program’ın taslağında ekonomi ve siyasi unsurların yanı sıra Türk insanının AB’ye bakışını, sinirli yapısını, öfke kontrolünü ve aile içi şiddet görenlerin psikolojik durumunu düzeltmeye yönelik hazırlanan “Ruh Sağlığı Eylem Planı” da yer aldı.

Plan kapsamında, özellikle öfke kontrolü ve aile içi şiddet görenlerin rehabilitasyonu için yaklaşık 1.5 milyon Avro’luk AB fonu kullanılacak. Kentlerde devlet hastaneleri bünyesinde kurulacak Rehabilitasyon Merkezleri’ne başvuran yurttaşlar psikolojik danışma hizmeti alacak.

Ulusal Program taslağında tam sayfa yer ayrılan “Ruh Sağlığı Eylem Planı” herhangi bir yasa değişikliği yapılmadan gerçekleştirilecek. Planın amacı, Ulusal Program’da “Ruh Sağlığı alanında, kurumsallaşmaya alternatif olarak toplumsal tabanlı hizmetler oluşturulması ve ruh sağlığı bakımı için yeterli miktarda mali kaynağın tesis edilmesinin sağlanması” olarak açıklanırken, planın bu yıl içerisinde yayımlanması öngörülüyor. Projeyi yürütecek kurum ise Sağlık Bakanlığı olacak.

Proje kapsamında “Ruh Sağlığı Eylem Planı”nın açıklanmasıyla birlikte, ilk olarak Ulusal Ruh Sağlığı Politika Belgesi yayımlanacak. Belgenin hemen ardından ise Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Yönetmeliği hazırlanacak. Yönetmelik kapsamında, Sağlık Bakanlığı, kentlerde bulunan hastanelerde, “Rehabilitasyon Merkezleri” açacak. Bu merkezlerde uzman psikolog ve psikiyatrlar görev yapacak. Ücretsiz olması öngörülen bu merkezlerde, öfke kontrolü yaşayan, kendine zarar verme eğiliminde olan, aile içi şiddete başvuran ya da aile içi şiddete maruz kalan kişiler tedavi görecek. Proje ile özellikle borç nedeniyle ortaya çıkan intihar ve cinnet olaylarının da ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bütçe AB’den

Projenin maliyetinin büyük bölümü ise AB fonlarından karşılanacak. Planın bu yıl yayımlanması beklenirken, ilk ödenek 2010 yılı ulusal bütçesinden 250 bin Avro olarak ayrılacak. AB’den ise 750 bin Avro destek gelecek. Personel giderleri ise hükümet tarafından karşılanacak. Proje kapsamında 2011 yılının sonuna kadar yaklaşık 1.5 milyon Avro’su AB’den olmak üzere 2.3 milyon Avro harcama yapılacak.

Bu haber toplam 2348 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.