1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Rem Uykusu Davranış Bozukluğu Nedir?

Rem Uykusu Davranış Bozukluğu Nedir?

REM Uykusu Davranış Bozukluğu kişinin kendisine ya da yatak arkadaşına zarar vermesine neden olabilen bir uyku hastalığı olarak tanımlanıyor ve kısaca “rüyayı yaşama hastalığı” olarak da adlandırılıyor

A+A-

Bu durum, uykunun renkli ve senaryolu rüyaların görüldüğü döneminde, REM uykusunun bazı özelliklerinin bozulması sonucu ortaya çıkıyor.

 REM uykusu, en derin uyku zamanı olup normal şartlarda vücudumuzu hareket ettiremeyip aynı zamanda canlı rüyalar gördüğümüz bir dönem olarak dikkat çekiyor. Hastalık genellikle 50’li yaşlardan sonra başlıyor ve çoğunlukla erkeklerde görülüyor. Ancak 20’li yaşlarda hafif belirtilerle başlayan ve yaşlanmayla daha belirgin hale gelen şekli de bulunuyor.

YÜZDE 35-50’Sİ

Yapılan çalışmalar, bu hastaların yüzde 35-50’sinde zaman içinde Parkinson hastalığı geliştiğini gösteriyor. Bu nedenle bu hastaların dikkatli izlenmesi gerekiyor. Parkinson hastalarının ise en az yarısında REM Uykusu Davranış Bozukluğu bulunuyor. Gece uykusu sırasında 4-6 kez REM uykusu dönemi yaşandığını söyleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi’nden Prof. Dr. Derya Karadeniz, “REM uykusu sırasında hareket edememe özelliğinin ortadan kalkması, bu rüyaların fiili hale gelmesine, yani harekete dönüşmesine neden olur” diyor.

EŞE YUMRUK ATAN VAR

Bu süreçte yemek yeme ve seksüel aktivite dışında kalan her tür davranış görülebiliyor. Bunların tipik olarak şiddet içeren hareketler olması, dikkat çekici bulunuyor. Bağırma, küfretme, saldırma ve eşe yumruk atma da sık görülen davranışlar arasında. Bu hastalıkta rüyanın içeriği bozulup kötüleşiyor. Örnek olarak rüyasında evine hırsız girdiğini gören hasta, hırsıza müdahale ederken çoğu kez yanında uyuyan eşini yumruklarken uyanıyor. Ataklar sonrasında hasta genellikle uyanıyor ve gördüğü rüyayı hatırlıyor. REM uyku bozukluğunun, hastalığın yatış pozisyonu veya karakter yapısıyla bir ilgisi bulunmuyor. İlerleyen vakalarda yumuşak doku yaralanmaları ve kırıklara neden olabilen bu hastalığın, eşi öldürmeye kadar giden sonuçları ve hukuki boyutu olduğu için hastalığın tedavisi zorunlu hale geliyor.

REM Uykusu Davranış Bozukluğu tek başına ortaya çıkabileceği gibi, obstruktif uyku apne sendromu gibi uykuda solunum bozuklukları veya uykuda hareket bozuklukları sonucu da tetiklenebiliyor. Tanı için hastanın uyku hastalıkları hekimi tarafından değerlendirilmesi ve hastalığın bulgularının saptandığı “tüm gece uyku tetkiki” gerekiyor. Prof. Dr. Derya Karadeniz, hastalığın ilaca çok iyi yanıt verdiğini ve ilaçla tedavinin mümkün olduğunu söylüyor. Bu hastaların ilaç tedavisi yaşamları boyunca devam ediyor.

Uyku davranış bozukluğu belirtileri

Uykuda bağırma
Çığlık atma
Küfretme
Yataktan düşme
El, kol ve bacağı şiddetle duvara veya yanda bulunan kişiye çarpma

Bu haber toplam 40120 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum