1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Psikolog Ne İşe Yarar ?

Psikolog Ne İşe Yarar ?

Psikoloji bilimi üzerine gerekli ve yeterli eğitimi alan kişiler psikolog ünvanı ile çeşitli iş alanlarında hizmet verirler.

A+A-

Sorularla, soru işaretleriyle dolu bir konudur insan psikolojisi. Pek çoğumuzun ilgisini çeker, merak ederiz. Bilinmeyene duyulan merak konuyu daha da ilginç hale getirir. Çünkü insan psikolojisi varlığı kabul edilen ancak elle tutulan gözle görülen birşey değildir ve bilinmezlik özelliğini devam ettirmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapar, kitaplar okuruz, az çok fikir sahibi olduğumuzu düşünerek yorumlarda bulunuruz. Bazılarımız bu konunun çok önemli olduğuna, bazılarımız ise önemsiz olduğuna inanırız ama yine de ilgilenmeden duramayız. Sorulduğunda -hatta sorulmadığında bile- herkesin bu konuda beyan edecek fikri mutlaka vardır.

    Psikoloji ile ilgili asıl gerçek ise psikolojinin -uzun zaman tartışılmış olsa da- bir bilim dalı olduğunun bugün kesinlikle kabul edilmiş olmasıdır. Bu da psikoloji konusunda çalışmalar yapmak üzere öğrenim gören kişileri konu hakkında söz sahibi yapar. Psikoloji bilimi üzerine gerekli ve yeterli eğitimi alan kişiler psikolog ünvanı ile çeşitli iş alanlarında hizmet verirler. Bu alanlardan bir tanesi bireylerin ruhsal sorunlarının tedavisi amaçlı çalışmaları kapsayan klinik psikolojidir. Burada psikolog ruhsal sorunları olan ve bu sorunlarının farkında olup çözüm arayan kişilere, tek başına ya da bir ekibin parçası olarak, gereken terapiyi uygular. Ruhsal sorunlar fiziksel sorunlar gibi somut olmadığından bazen varlığının kabul edilmesi daha zordur. Ruhsal sorunların fizyolojik sorunlara neden olması ile fiziksel belirtilerin ortaya çıkması durumunda ise durum daha kolay kabul edilebilir hale gelmektedir.

    İşte bazı fiziksel rahatsızlıkların örneğin bazı çarpıntılar, mide rahatsızlıkları, baş dönmeleri, deri rahatsızlıkları vs yapılan tetkikler sonucunda aslında fizyolojik bir nedeninin olmadığı anlaşıldığında sorunun neden kaynaklandığını öğrenmek ve çözümlemek üzere yardım almak için başvurulacak kişidir PSİKOLOG.

    İnsan psikolojisi dediğimiz konu oldukça karmaşık ve değişkenlerle doludur. Bugün bile hala anlaşılamamış, çözülememiş bilinmezler vardır. Her gün yeni bir yönü keşfedilen insan psikolojisi aslında insanın bütün hayatını etkileyen, dikkate alınması ve önemsenmesi gereken bir konudur ve bu konuda gereken emek ve çabayı harcayan bu bilim dalıyla ilgili kişiler tarafından ele alınmalıdır. Çünkü bu alanda çalışmak son derece dikkat, sabır ve özveri gerektiren bir iştir. Sanıldığının aksine kişinin yaşam kalitesini bozan ruhsal sorunların çözümü arkadaş sohbeti ile düzeltilecek bir durum değildir. Dişi ağrıyan kişinin diş hekimine gitmesinin normal bir durum olması gibi ruhsal sorunları olan kişinin de psikolog yardımı alması gerekmektedir.

Bu haber toplam 14890 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum