1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Prof. Sabiha Paktuna'nın Romanına Hapis İstemi

Prof. Sabiha Paktuna'nın Romanına Hapis İstemi

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, depresyon hastası N.A.'nın özel bilgilerini içerdiği romanını değiştirerek yeniden yayımladı. Kitabı okuyan N.A.'nın kızı intihara teşebbüs edince, Keskin hakkında 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı...

A+A-

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, depresyon hastası N.A.'nın özel bilgilerini içerdiği için basımı durdurulan romanını değiştirerek yeniden yayımladı. Kitabı okuyan N.A.'nın kızı intihara teşebbüs edince, Keskin hakkında 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı...

Ünlü Pediatrik Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin'in başı yine yazdığı roman yüzünden derde girdi. Keskin, hastasına ait gizli bilgilere yer verdiği gerekçesiyle basımı yasaklanan romanını, bazı ifadeleri değiştirerek "Kanıt, Tanık, Bilirkişi, Amigdala Unutulmaz 2" adıyla tekrar yayımladı. Hastasının kızı E.A. da kitabı okuyup intihara kalkıştı. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Pircan Barut Emre tarafından hazırlanan iddianameye göre; Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin'in aralık ayında "Kanıt, Tanık, Bilirkişi, Amigdala Unutulmaz 2" ismiyle yayınlanan kitabında N.A. ve 24 yaşındaki kızı E.A. hakkında, ilk taslakta olandan daha ağır hakaretler içeren ifadeler yer aldı. Annesinin özel hayatına ait olduğu iddia edilen bilgileri de kitapta okuyan E.A. hap içerek intihara teşebbüs etti. Genç kız Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde midesi yıkanarak kurtarılırken, N.A.'nın tedavisini yürüten psikiyatri uzmanı Tuba Olgun, kitabı yazan Keskin'i savcılığa ihbar etti. Doktor Olgun ihbar mektubunda, N.A.'ya 'dissosiyatif kimlik bozukluğu, major depresyon, travma sonrası stres bozukluğu', kızı E.A.'ya ise 'major depresyon ve başka türlü adlandırılamayan dissosiyatif kimlik bozukluğu' tanısı konulduğunu ifade etti.

"KİTAP İNTİHARA SÜRÜKLEDİ"

N.A.'nın kendisini ve ailesini taciz ettiğini öne süren Keskin, kitabında yer alan bilgilerin müştekileri ve ailesini hedef almadığını, esinlenme dahi olmadığını belirtti. Keskin, N.A.'nın kendisine husumet beslediği için şikayetçi olduğunu öne sürdü. Bilirkişi raporunda ise, "bilimsel ve nöropsikiyatri camiasında bilinen bazı makale özetleri arasına, bilimsel olmayan ve müştekilerin hayatları ile ilgili olan bölümler yerleştirilerek oluşturulan içerikler itibariyle; romanın, müştekilerin ciddi zarara uğramasına, yaşadıkları travmatik deneyim nedeniyle psikiyatrik ve fiziksel algılarının bozulmasına, müştekilerde intihar fikrinin oluşmasına, duygu, durum dalgalanmaları, intihar fikri ve planlarında artma olmasına, psikiyatrik sağlıklarının bozulmasına neden olduğu" ifade edildi.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL

Soruşturmayı tamamlayan savcılık Prof. Dr. Keskin hakkında, "başkasını intihara sürükleme, yardım etme, yaralama, hakaret, özel hayatın gizliliğini alenen ifşa etmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, yayın yoluyla hakaret, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak, müşteri sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeleri açıklamak, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından dava açtı. Keskin, Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde 4 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

BRANŞI OLMAYAN ALANDA HEKİMLİK

Sabiha Paktuna Keskin, terapiler sırasında N.A.'dan elde ettiği özel bilgilerle bir roman taslağı hazırladığı iddiasıyla İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de yargılanıyor. Keskin'in bu davada 5.5 yıla kadar hapsi isteniyor. Bu kitabın basımı, N.A.'nın noter kanalıyla gönderdiği ihtarname üzerine durdurulmuştu. İstanbul Tabip Odası da N.A.'nın başvurusu üzerine Prof. Dr. Keskin'e, branşı olmayan bir alanda hekimlik hizmeti vermesi ve hastanın tedavisini 8 yıla yaklaşan bir süre aksatması nedeniyle 1 ay meslekten men, ayrı ayrı gerekçelerle uyarı ve para cezası vermişti.


Bu haber toplam 8823 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.