1. YAZARLAR

  2. Psk. Dan. H. İbrahim DURAN

  3. PDR Atamalarındaki Taban Puan Ve Mesleğin Geleceği
Psk. Dan. H. İbrahim DURAN

Psk. Dan. H. İbrahim DURAN

Yazarın Tüm Yazıları >

PDR Atamalarındaki Taban Puan Ve Mesleğin Geleceği

A+A-

2012 şubat ataması sonucu oluşan Psikolojik Danışman (Rehber Öğretmen) taban puanı 32,08 olarak açıklanmıştır. Açılan 883 Psikolojik Danışman (Rehber Öğretmen)  kadrosuna 735 kişi 1.öncelikten atanmıştır (alan dışı atama yok). Buna göre 148 kadroya atama olmadığı görülmektedir. MEB sitesinde yayınladığı (http://atama.meb.gov.tr/sonuclar/kpss_sira_2012/brans_sirasi_bul.asp?Sonuc=sonucGoster) sıra öğrenme formunda pdr alanında 1. öncelikli 0 puan ve üzeri 1.784 aday bulunmaktaydı. Puanı olduğu halde atanamayan veya tercih yapmayan adayların olduğunu söyleyebiliriz. Buradan yolla çıkarak 1.784 kişiden 735 atandığına göre hali hazırda (2010-2011 kpss puanı bulunan) 1.049 kişi bulunmaktadır.

Alan Bazında Sıra Öğrenme Formunda yer alan adaylar arasında, son sınıf öğrencisi olup çeşitli nedenlerle mezun olamayan adaylar ile sınav sonucu geçersiz sayılmasına rağmen öğrenimlerinin ara sınıfında öğrenci iken sınava giren adaylarda bulunmaktadır. Bunlara ek olarak eğitim fakültesi dışındaki bölümlerden mezun olup pedagojik formasyon belgesine sahip olmayan adaylar da sıralamada mevcut idi.

2008 Yılında lisans düzeyindeki programlara yerleştirilenlerin öğretim alanlarına göre dağılımı kılavuzuna baktığımızda (sayfa 396)  (http://www.osym.gov.tr/dosya/1-48269/h/bolum31.pdf?ret ) 2008 yıllında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dallarına 2.384 kişinin yerleştiği görülmektedir. 2008 yıllında yerleşenlerin 2012 yılında mezun olacağını varsayarsak 2012 yıllında Üniversitelerden PDR Alanından tahmini 2000-2500 arası mezun verecektir.

Bunun üzerine geriye kalan 1.049 kişiyi de eklediğimizde hali hazırda yaklaşık 3.500 PDR mezunu 2012 ağustos ayı ataması için bekliyor olacaktır yorumunu yapabiliriz. 2011 yıllında MEB, 2011 eylül ve 2012 şubat aylarında toplamda yaklaşık 1.600 civarında PDR alanından kadro ayırmıştır. 2012 yıllı için en fazla ihtiyaç duyduğu kadrolar arasında açıkladığı PDR alanında, iyi niyetli düşünürsek, tahmini eğer şubat ataması yaparsa 2000-2500 arası kadro vereceğini varsayarsak, yine ortalama 1000-1500 arası PDR mezunu açıkta kalacaktır. Her sene açıkta kalan sayısı yığılarak artacaktır. Sonuç şudur ki açıklanan 32,08 taban puanı Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünden yeni mezun olacak öğrenci arkadaşları yanıltmasın. Bu oran 2012 ağustos ayındaki yapılacak olan alımlarda yine artması beklenmektedir. Bu yorumlar; sayısal veriler yuvarlatılarak, tahmini ve varsayımlar üzerine yapılmıştır.

2010 Yılında lisans düzeyindeki programlara yerleştirilenlerin öğretim alanlarına göre dağılımı kılavuzuna (http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57339/h/bolum31.xls) baktığımızda ise PDR bölümüne yerleşen kişi sayısının 3.778 olduğunu görmekteyiz. Her sene yeni açılan birinci ve ikinci öğretim PDR Bölümlerini buna eklersek bu sayı giderek daha da artacaktır.

Türk PDR Derneğinin, 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığına psikolojik danışman sayılarına ilişkin bilgi edinmeden sorduğu sorulara (https://www.pdr.org.tr/upload/icerik/haberler/sayilar1.pdf ) cevap olarak genel toplamda 18.828 Okul Psikolojik Danışmanı/Rehber Öğretmen olduğu belirtilmiştir. 18.828 kişiden 5.409 i Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunu olmadığı resmi yazıda görülmektedir. Kabaca bir oranlama yaparsak okullarda çalışan MEB’ bağlı resmi okullarda çalışan her dört Okul Psikolojik Danışmandan(Rehber Öğretmen) birinin alan mezunu olmadığını görmekteyiz. Resmi üst yazıda toplamda MEB’nın 38.556 rehber öğretmen/psikolojik danışman norm kadrosunun bulunduğu bununla birlikte 19.728  ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Bu resmi yazından sonra atamalar yapılmıştır. Bu atamalarda yaklaşık eğer eylül 2011 ataması bu verilerin içinde yoksa şubat 2012 ataması ile birlikte 1400-1500 arası okul psikolojik danışmanı ataması yapılmıştır. 18.828 e bu sayıyı eklediğimizde MEB’de 20.000 civarını aşan Psk. Dan. ve Reh. Öğrt. bulunduğunu söyleyebiliriz. Geriye 18.000 civarı da ihtiyacı olduğu görülmektedir. Her yıl MEB 2.500 alım yapacağını varsayarsak yaklaşık 7 yıl sonra MEB’nın Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen kadroları dolmuş olacaktır. Belki de bu sene yeni sınava girecek ve 5 yıllık bir PDR bölümünü kazanan birinin MEB atanma ihtimali olmayabilir. PEKİ MEB’İN KADROLARI DOLUNCA REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜM MEZUNLARI NEREYE ATANACAKLARDIR? NEREDE İSTİHDAM EDİLECEKLERDİR? MESLEKİ ÜNVANLARI NE OLACAKTIR?

Türkiye’de Psikolojik Danışmanlık denince ilk akla gelen Okul Psikolojik Danışmanlığı yani Rehber Öğretmen oluyor. Oysa yurt dışında ve özellikle bu mesleğin anavatanı Amerika’da Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanının Okul Psikolojik Danışmanlığı, Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı, Rehabilitasyon Danışmanlığı, Aile ve Evlilik Danışmanlığı, Meslek ve Kariyer Danışmanlığı gibi farklı alanları vardır. Psikolojik Danışmanlık psikoloji ile birlikte, antropoloji, sosyoloji, felsefe, psikiyatri gibi birçok bilimden faydalanan uygulamalı bir bilimdir.  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Eğitim Bilimleri ile Psikoloji alanı arasında bir alandır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalını Psikoloji bölümlerinden farklılaştıran okul rehberlik hizmetleri, uygulamalı bireysel ve grup psikolojik danışma, mesleki danışmanlık, özel eğitim ve eğitim bilimleri dersleridir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanı bireyin kendini nasıl değiştirip, geliştireceğine yönelmektedir.

Halil İbrahim DURAN
Psikolojik Danışman

Bu yazı toplam 27948 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum