1. HABERLER

  2. SIRADIŞI

  3. Pamuk ipliğinden beyin ördü

Pamuk ipliğinden beyin ördü

Bir kadın psikiyart insan beynine kafayı takarsa ne olur? Ortaya işte el işi bu beyin çıkar. Bilim dünyası gülümseyen bir yüzle bunu konuşuyor.

A+A-

Massachusetts Cambridge'de Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosunun psikiyatrı Karen Norbergi, insan beyninin anatomik olarak tam bir modelini ördü.

Karen Norberg'in bir yılını alan bu çalışma, 1,5 ölçek boyutundaki beynin farklı öğelerinin ve alanlarının, değişik renklerle kodlanmasıyla ortaya çıktı.

Yüzde yüz pamuk ipliğiyle örülen beynin, 23 cm’lik uzantısı ise omurilik uzantısı olarak yapıldı. Muhtemel sinir hücresi büyümelerinin, beyin korteksindeki dalgalanmalara etkisinin bu yün beyinde açıkça görülebildiğini söylüyor diğer uzmanlar.  

Bayan Norberg, beynin karmaşık formlarını örmek için, geleneksel örgü sanatları ile tığ işlemelerini de kullandı. Norberg, “eğer kil ya da metal bir malzemeden işlemeyi bilseydim, gerçek bir insan beyninin büyüme aşamalarını daha net verebilirdim” dedi.


Bu projeyi yapmaya karar vermenin ilk nedeni olarak söylediği ‘boş zaman değerlendirme’ nedenine kendisi de gülüyor psikiyatrın. Beynin farklı çekirdeklerinin her birini ayrı ayrı ördüğünü söyleyen doktor, daha sonra bu parçaları beynin şekline bire bir uygun olarak birbirine ilmiklemiş.

Şu anda Boston Müzesi’nde sergilenen Karen Norberg’in sanat eseri, meslaktaşları arasında da hem kıskançlık yarattı, hem de tartışmalara neden oldu.

Psikiyatr Norberg, şimdi bu projesini daha da geliştirmenin yollarını arıyor ve zamanını daha iyi kullanmayı hedefliyor.

Bu haber toplam 5514 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.