1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Oyuna Ara Vermemek İçin Altına İşeyenler Var

Oyuna Ara Vermemek İçin Altına İşeyenler Var

Meclis Araştırma Komisyonu'na 'internet bağımlılığı'nı anlatan Dr. Ömer Şenormancı çarpıcı örnekler verdi: Oyun için altına kaçıran, kafasını duvarlara vuran hastalar bile var.

A+A-

Volkan YANARDAĞ / AKŞAM


Meclis 'internet bağımlılığı' üzerine kafa yoruyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin 'İnternet Bağımlılığı Birimi'nde görevli Dr. Ömer Şenormancı da 4 Nisan'da Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. Çarpıcı tespitler şöyle:

İnternet deyince sizi özellikle ilgilendiren 'İnternet oyunları'. Alışık olduğumuz oyunlar gibi değil, bağımlılık yapan 'MMORPG' (Massive Multiplayer Online Role Playing Game). Binlerce kişinin aynı anda bağlandığı ve adeta gerçek hayat yaşadıkları oyun türleri. En bilineni 'Metin2-Knight Online', dönem dönem medyada çıkıyor, 'cinayet işlendi' veya  'karakterler çalındı' gibi. Müziklerini bile dünyanın en önemli orkestraları hazırlıyor. Teksas'taki bir grupla İstanbul'daki birisi aynı anda oynayıp mücadele edebiliyor. Gençlerde şöyle bir algı gelişiyor: Gerçek hayattaki 'okul başarısı' veya kız-erkek arkadaşım olsun'dur. Bunların hiçbirinin önemi olmuyor. 'Benim böyle bir hedefim yok' diyor. Ama eğer o oyunda arkadaşı destek olmazsa, kafalarını duvarlara vuruyorlar kanatana kadar. Bir hastamız vardı, oyunda geriye düşünce parmaklarını ısırmaktan bütün elleri yara içindeydi.

KISITLAMA GELMELİ

Özellikle MMPORG kısıtlanabilir. Eroin gibi çok zararlı gözükmüyor olabilir ama sonuçlarına bakınca farkı yok. Daha sıkı denetim hatta yasaklama olabilir. Aileler de istiyor. Bir hastamız oyunda geriye düşmemek için tuvalete gitmiyor, altına kakasını yapıyordu. Bunlar 18 yaş altında...

YÜZDE 90'INDA EŞ TANI VAR

İnternet bağımlılığı tanısı alan olgularının yüzde 90'ında bir eş tanı olduğunu biliyoruz. Bunlar sosyal fobi, depresyon, kişilik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, madde bağımlılığı, utangaçlık, cinsel kompulsivite ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu. Bu konuyla ilgili psikiyatride kimsenin tecrübesi yok. Tanı konursa kırmızı reçeteli ilaçlar başlıyor.


Bu haber toplam 7777 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.