1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. ÖSS Kontenjanlarında Büyük Artış

ÖSS Kontenjanlarında Büyük Artış

ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl sınava girecek adayları ferahlattı ve ekledi; lisans ve önlisans kontenjanlarında 113 binlik artış geliyor.

A+A-

 Seçkin Çakır / HABER7.COM

 

ÖSS SORULARINDA SÜRPRİZ YOK
Kültür Dersaneleri Rehberlik Koordinatörleri Salim Ünsal ve Servet Gülsün Şirin'in moderatörlüğünü yaptığı ve her hafta Cumartesi saat 09:15'de 24 ekranlarında yayınlanan "Eğitim Atölyesi" programının bu haftaki konuğu ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'dı. Başvuru sürecinden, sınav sonrasına kadar adayların merak ettiği bir çok konuya değinen Yarımağan, 15 Haziranda uygulanacak 2008 ÖSS'deki soru kalıplarının, geçmiş yıllardan büyük bir farkının olmadığını, sınavda hem zor, hem de kolay sorulara yer verdiklerini açıkladı.

ÖNEMLİ OLAN SIRALAMA!
Yarımağan, soruların zorluğu veya kolaylığının kazanma üzerinde önemli bir tesiri olmadığını, zor olanın herkes için zor, kolay olanın da herkes için kolay olduğunu, adayların sınavı hangi sırada bitireceklerinin daha büyük bir önem taşıdığını sözlerine ekledi.

SEÇİCİ OLMAK ZORUNDAYIZ!
ÖSS sorularında kalite ve ölçme gereksinimlerini daha iyi şekilde karşılamak adına bazı yıllar, bazı derslerde alışılmışın dışında soru kalıplarını kullandıklarını söyleyen Yarımağan, bunun da bilinçli bir değişim olmadığını, amaçlarının kaliteli, ölçücü ve seçicilik vasfı olan sorular hazırlamak olduğunu ifade etti

2008; ÖSS'DE ŞANSLI YILINIZ!
Sınava başvuruda 400-500 bin kişilik bir azalma beklediklerini, aslında lise son sınıf düzeyinde bu beklentilerinin gerçekleştiğini, ancak mezun adayların bu yılki avantajlı durumdan istifade etmek istemeleri nedeniyle daha önceden sınava katılanların yeniden sınava müracaatlarında bir artışın yaşandığını, buna rağmen toplam başvuruda geçtiğimiz yıllara oranla küçük de olsa bir azalma durumu söz konusu olduğunu, öte yandan kontenjanların artması ile birlikte bu durumun ikili bir avantaj yarattığını, kısaca bu yıl sınava katılacak adayların geçmiş yıllara oranla daha şanslı olduklarını söyledi.

HAZİRAN AYININ SON HAFTASINDA ÖSYS TERCİH KILAVUZU YAYINLANACAK
Kontenjan artışları ile ilgili ayrıntılı bilgileri adayların ÖSYS Tercih kılavuzunda bulacaklarını hatırlatan Yarımağan, bu kılavuzu haziran ayının son haftasında kamuoyuna (okul ve sınav yöneticiliklerine) dağıtmayı planladıklarını ifade etti.

ÜNİVERSİTE KAPISINDAKİ YIĞILMAYI AZALTACAK BİR KARAR
Kontenjan artışlarını ÖSYS ve öğrenciler açısından olumlu olarak değerlendiren Yarımağan, böylece liseden mezun olan adaylar ile üniversiteye yerleşenler arasında bir denge olacağını, artışın yıldan yıla artan yığılmayı kısmen de olsa azaltabileceğini sözlerine ekledi. Son yıllarda liselerden her yıl 800 bine varan yeni bir kitlenin mezun olduğunu, sınava girenlerden ise 550 bine varan bir aday grubunu önceki yıllarda üniversitelere yerleştirdiklerini, kontenjan artışları ile birlikte bu rakamın 650-700 bin civarında olacağını söyleyen Yarımağan, bu artışın yığılmayı engellemeye yönelik doğru bir tedbir olduğunu hatırlattı. Kontenjan artışlarını istihdam sorunu açısından değerlendirmek yerine, üniversite eğitimi almış fert sayısının fazlalığı açısından değerlendirmemizin daha yararlı olacağını sözlerine ekledi.

ÇOK TERCİH EDİLEN PROGRAMLARIN DA KONTENJANI ARTTI!
Kontenjan artışlarının hemen her dalda yaşandığını söyleyen Yarımağan, bu artışların % 10-15 ile % 40-50 arasında olduğu, çok tercih edilen ve ülkemizde ihtiyaç duyulan programlarda da önemli artışların yaşandığı müjdesini verdi. Devlet üniversitelerinde lisans programlarının, vakıf üniversitelerinde de önlisans programlarının kontenjanlarında önemli artışlar olduğunu sözlerine ekledi.

SINAV GİRİŞ BELGELERİ GÖNDERİLMEYE BAŞLANDI!
Bu yıl sınava girecek adaylara ilişkin hatırlatmalarda bulunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav giriş ve kimlik belgesi olmadan adayların sınava alınmayacaklarını, bu belgeyi bir hafta önce postaya vermeye başladıklarını, büyük bir bölümünün postaya teslim edildiğini, belgenin en geç sınava 3 gün kala adayların elinde olması gerektiğini hatırlattı. Sınav giriş ve kimlik belgesi postadaki gecikmeler nedeniyle adresine ulaşmayan veya kaybeden adayların sınav sabahına kadar bu belgenin yenisini, bulundukları il sınav yöneticiliklerinden çıkarabileceklerini söyleyen Yarımağan, internette yayınlanan sınav giriş yeri ile ilgili belgenin bilgilendirme mahiyetinde olduğunu, bu sayfanın internet çıktısının sınava girişte asla kullanılmayacağını sözlerine ekledi.

CEP TELEFONLARINIZI EVDE BIRAKIN!
Adayların cep telefonu ile sınav binasına asla alınmayacaklarını, bu konu ile ilgili geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda çok önemli sorunlar yaşadıklarını bu nedenle sıkı tedbirler aldıklarını hatırlattı.

DAHA ERGONOMİK KOŞULLARDA SINAVA GİRECEKSİNİZ!
Yarımağan, adayların sınava alınacakları salonları belirlerken bu yıl boy ve kilo bilgisini de dikkate aldıklarını, dağıtımı yaparken bu hususu gözeterek adayların daha rahat mekanlarda sınava alınması için gerekli planlamayı ve dağıtımı yaptıklarını sözlerine ekledi.

YAKIN VADEDE SİSTEMİN DEĞİŞME OLASILIĞI ZAYIF!
YÖK tarafından kamuoyuna duyurulan yeni sınav sistemi ile ilgili soruya da değinen Yarımağan, ÖSS yerine konacak alternatif bir modelin yakın vadede gerçekleşme olasılığının bu sayısal veriler ile zayıf olduğunu, uygulanabilir ve ÖSS modelinden daha tercih edilir bir sistem kurmanın da zaman gerektirdiğini sözlerine ekledi. Elbette ÖSYS sisteminin eleştrilecek yönlerinin olduğuna değinen Yarımağan, özellikle test usulü bir sınavın bu eleştride odak noktası olduğuna dikkat çekti.

 


Bu haber toplam 4219 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.