1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Okul çağı, çocuklarımızda beslenmenin önemi

Okul çağı, çocuklarımızda beslenmenin önemi

Sağlık İl Müdürü Dr. H. Bayram ZENGİN, "Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir."

A+A-

MALATYAGUNCEL-Sağlık İl Müdürü Dr. H. Bayram ZENGİN, "Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir."
Sağlık Müdürü İl Dr. H. Bayram ZENGİN, okul çağı çocuklarda beslenmenin önemi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada önemli önerilerde bulundu.

Değerli Eğitimciler, Sevgili Anne, Baba ve Çocuklar…
Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar yetersiz ve dengesiz beslenirse, hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeni ile okul başarısı düşer. Okul başarınızı artırmak, yeterli ve dengeli beslenmek için aşağıda belirtilen dört besin grubunda yer alan besinleri hergün önerilen miktarlarda ve imkânlar ölçüsünde tüketmeye dikkat etmeliyiz.

SÜT GRUBU:Süt, yoğurt, ayran, peynir v.b. besinler (Bu besinler kemiklerinizin ve dişerlinizin daha sağlıklı olması için gereklidir.)


Günlük önerilen miktar
* 2–3 su bardağı süt, yoğurt, ayran
* 1 kibrit kutusu kadar peynir


ET-YUMURTA-KURU BAKLAGİL GRUBU: Et, tavuk, hindi, yumurta, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) ceviz, fındık vb. yağlı tohumlar. Bu besinler beyin gelişiminiz, hastalıklara karşı dirençli olmanız ve kansızlıktan korunmanız için gereklidir.
Günlük Önerilen Miktar
*2–3 köfte kadar et veya tavuk veya balık veya 1 tabak kurubaklagil yemeği
* Haftada 3–4 kez 1 adet yumurta

SEBZE-MEYVE GRUBU:Tüm taze sebze ve meyveler(Bu besinler vücut direncimizin artması, gözleriniz, dişleriniz, cildinizin sağlığı ve sindirim sisteminizin düzenli çalışması için gereklidir.


Günlük Önerilen Miktar
* 2 porsiyon sebze
* 3 porsiyon meyve


EKMEK ve TAHIL GRUBU: Pirinç, bulgur, mısır, buğday vb. tahıllardan yapılan besinler ve ekmek (Bu besinler enerjik olmamız ve sinir sisteminizin güçlenmesi için gereklidir)


Günlük Önerilen Miktar
* 4–6 orta dilim ekmek
* 1 tabak pirinç veya bulgur pilavı veya makarna
* 1 kase çorba

 ÖNERİLER
*Yeterli ve dengeli beslenin.
*Kahvaltı yapmadan güne başlayın.
*Öğün atlamayın.
*Vücut ağırlığınızı dengede tutun.
*Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek ve sağlıklı besinleri tercih edin.
*Beslenme çantanızı temiz tutmaya özen göstererek çantanızda; süt, ayran, meyve suyu, peynir, kuru meyve, ekmek, taze sebze, meyve, kek, kurabiye veya poğaça gibi yiyeceklerin bulunmasını tercih edin.
*Okul çevresinde açıkta satılan gıdalardan uzak durunuz.
*El temizliğine dikkat ederek, günde en az 2 kere dişlerinizi fırçalayınız.

UNUTMAYALIM!
Sağlam kafa, Sağlam vücutta bulunur……

Bu haber toplam 3105 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.