1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Mutlu İnsanlar Macera Peşinde Oluyor

Mutlu İnsanlar Macera Peşinde Oluyor

Mutlu olduğumuzda, tanıdık şeyler çekiciliciğini kaybediyor ve yeni olanların peşine düşüyoruz.

A+A-

Mutsuz musunuz? Öyleyse dışarı çıkıp yeni bir şeyler denemek yerine kendinizi rahat hissettiğiniz alanlarda olmayı tercih edersiniz diyor araştırmalar.

“Alışkanlık güvenliği işaret eder, stresli şartlar altında memnun edicidir ama herşey yolunda giderken sıkıcı gelebilir” diyor, Hollanda, Leiden Üniversitesi’nden araştırmacı Marieke de Vries.

Yapılan araştırmada, katılımcılara takım yıldızlarını andıran rasgele nokta kalıpları gösterildi. Ruh hallerine bağlı olarak mutlu katılımcılar eğlenceli anılarını hatırlarlar iken mutsuz hissedenlerin akılına gelenler ise kötü oldu. Ve test sırasında mutlu olanlar tempolu müzik dinlerken üzgün olanlar ruh hallerine uygun düşecek şarkılara kulak kabarttılar.

Katılımcılara tercih ettikleri nokta kalıplarını bilip bilmediklerini sormak yerine, uzmanlar psikolojik ölçümler kullandı; terlemeyi değerlendiren deri iletkenleri ve hoşnutsuzluk ve mutluluğu fark eden yüz elektrotları.

Tanıdık noktalara yönelen üzgün katılımcılar, resimlere gülümseyerek baktılar. Ama mutlu bir ruh hali bu tercihleri eledi ve mutlu katılımcılar tanımadıkları görüntülere bakarken daha çok gülümsedi.

“Mutlu olduğunuzda, bir şeyleri bildiğinizde, tanıdık şeyler albenisini kaybeder” diyor Kaliforniya Üniversitesi Psikoloji Profesörü Piotr Winkielman, “Değişiklik, yenilik diğer taraftan daha çekici hal alır”.

Araştırma mutsuz olduğumuz zamanlarda neden rahatlatıcı adı verilen yiyeceklere yöneldiğimizi de ortaya koyuyor. “Mutlu olduğunuz zaman yeni şeyler denemek istersiniz ama bir tehlike sinyali olduğunda denenmiş ve doğru olanı seçersiniz.” diyor Winkielman.

Milliyet

Bu haber toplam 2919 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.