1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Motivasyonu Sürdürebilmek Önemlidir

Motivasyonu Sürdürebilmek Önemlidir

İhtiyaç,istekler motivasyonun temel enerjisidir. Bunun için daima olumlu düşünerek enerjimizin pozitif olmasına çalışmamız gerekir.

A+A-

AKTUELPDR.COM - İnsan yaşamının tamamında motivasyon gücü etkilidir.Bir yazı yazacak olsak, hastaneye, okula, çarşıya, pazara gideceğimiz de içimizde bir ihtiyaç hissi veya güçlü bir istek olur.İhtiyaç,istekler motivasyonun temel enerjisidir. Bunun için daima olumlu düşünerek enerjimizin pozitif olmasına çalışmamız gerekir. Negatif enerjiler ise tıpkı bir topraklama sistemi gibi toprağa verilmesi , olumlu düşünme gücümüzü arttıracaktır.


Negatif enerjilerde nasıl kurtulabiliriz? Önemli olan negatif enerjiyi üretmemektir. Bu ise imkansızdır. Çünkü her şeyi olumlu düşünmek, olumsuzları tamamen düşünce sisteminin dışına çıkarmak polyannacılıktır. Bu ise nevrotik bir tavır olur. Sürekli böyle davranarak yaşamı sürdürmek imkansız olduğuna göre negatif enerjileri motivasyonda kullanmak en iyi yoldur. Başarmak için kaygı duymak negatif enerjidir ama pozitif enerjiyi harekete geçirir. Negatif enerji ,pozitif enerjiden fazla olursa aşırı kaygı denilen bir durum ortaya çıkar bu durumda motivasyon denilen hiç bir şey kalmaz ve motivasyonun yerini karamsarlık, depresyon almaya başlar.

Olumlu ve olumsuz düşünce sistemlerini başarı için kullanmak en iyi yoldur. “Ben şu işleri yapamazsam hayatım biter” kaygısı olumlu düşünme gücünü harekete geçirmeli ve sonuca gidecek eylemlerle motivasyon bize güç vermelidir. Yaptığımız işlerin sonuçlarını görmeye başladıkça öz güven artar yeni motivasyon kaynakları oluşmaya başlar.

Motivasyonun üst düzeyde yaşayabilmesi için insanın çevresine uyum gücü yüksek olması gerekir. Sadece başarı tek başına hiçbir şeydir. Siz başarılı olabilirsiniz ama güvenilir kimse olamazsanız bu başarı hiçbir işe yaramayacaktır. Başarının yarısı aslında uyumdur. Uyumlu insan ; çevresine teslim olan insan değildir. Çevrenizdeki tüm insanlarla konuşun,onlardan öğrenilebilecek bir şeyler mutlaka vardır. Ama hep kendi çizginizi beslemenin ve büyütmenin yollarını arayınız. Yani sürekli şu süreç çalışmalıdır.Tez ,antitez ve sentez. Tez : Sizin düşünce sisteminiz ve mevzu ile ilgili görüşlerinizdir. Antitez :Size karşı,sizden farklı düşünenleri görüşleridir. Sentez.: Görüşmelerin ve düşüncelerin karşılıklı etkileşerek yeni bir sisteme dönüşmesidir.Senteze ulaşırken anonimleşme veya karşıya teslim olma tehlikesi hep vardır. Size yabancı düşünceleri özgünleştirme becerileriniz olmalıdır.Bunun anlamı ise değer sisteminde yeni düşünceyi sindirmektir.

Başkalarına teslim olunduğunda ise kişinin yaşam enerjisini oluşturan motivasyon kaybolacaktır. Bu kayıp enerjiyi telafi etmenin yolları ise etek öpme,yalakalık yapma,sempatik ilişkiler adı altında uşaklık yapma,tezgahçılık yapma (grupla hareket mecburiyeti içinde olma),işte bu teslimiyetin sonucunda kişinin varlığı başkalarının rızasına bağlı duruma gelecektir. Bu sakat yaşam biçimi yerine onurlu bağımsız bir yaşam da kişinin motivasyonu her zaman kendinden olacaktır. Bağımsızlık kolay bir iş değildir. Bağımsızlığın bedeli yorulmaktır,severek çalışmaktır,olumlu sonuçlar elde etme mecburiyeti vardır. Yani sıfır hata yönetimi ile tüm başarıya giden süreçlerdeki olumsuzluklar baştan yok edilmelidir.

Bağımsız insan çevresine bağıran çağıran insan tipi sergilemekten özellikle kaçınmalıdır. Sakin ,işini yapabilen,huzuru ,,konuşulacak ve güvenilecek temelleri yaptığı işin sonuçlarında gören kimse olmalıdır. Atatürk’ün belirttiği gibi TÜRK,ÖVÜN ,ÇALIŞ ,GÜVEN yani motivasyonun başında kimlikli olacaksın ve kendini milletini hep seveceksin,sonra çok çalışarak başarılar elde edeceksin. Başarılar kendine özgü plan, proje, marka, ürün, eser şeklinde olacak ki kendinize güven gelsin. Başkalarının emeğine hizmet ederek kendine güvenmek taklitçilikten öteye gidemeyecektir.

İnsanlara karşı yargılayıcı tavırlardan uzak durmak kişisel motivasyonu canlı tutar. Eğer insanları iyi, kötü, siyah, beyaz, çalışkan, tembel, şucu, bucu, şuralı, buralı gibi yargılamalarda bulunsanız bu sizi tarafgirliğe sürükler ve karşı savunmalarla karşı karşıya kalırsınız. Motivasyonunuzun bir kısmını sırf doğru ve gerçek düşünemediğiniz için boşu boşuna harcamış olursunuz. Yaratılanı sev yaratandan ötürü mantığıyla yaklaşırsanız içi boş düşünce yapılarından kurtulur ve doğru düşünürsünüz.
Başarı sadece yüksek motivasyonla değil,motivasyonu koruma yollarını bilme,çevreye uyum,insanların size güvenmesi,sizinle iletişim kurabilecekleri kanalların olması ile sürdürülebilecek durumdur.

www.aktuelpdr.com

Öner ÖNDER

Rehberlik ( pdr ) Öğretmeni

Bu haber toplam 3857 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.