1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. "Mobbing"e Direnen Akademisyene Kadınlardan Destek

"Mobbing"e Direnen Akademisyene Kadınlardan Destek

Muğla Üniversite'sinde görev yaparken "yönetime uyumsuz davranışları" gerekçesiyle sözleşmesi yenilenmeyen Yrd. Doç. Bozdağ'ın "mobbing" hikayesi kadınları harekete geçirdi.

A+A-

Özge GÖZKE [email protected]


Muğla Üniversite'sinde görev yaparken "yönetime uyumsuz davranışları" gerekçesiyle sözleşmesi yenilenmeyen Yrd. Doç. Bozdağ'ın "mobbing" hikayesi kadınları harekete geçirdi. Avukat İriz ise, üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Lütfiye Bozdağ işyerinde yaşadığı psikolojik tacize karşı mücadele ediyor. Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü'nde öğretim üyeliği yaparken, dekanın jüri üyelerine gönderdiği yazı sonrası sözleşmesi yenilenmemiş. Danıştay'ın lehinde kararına üniversitenin itirazı nedeniyle işine geri dönüş süreci uzamış.

Avukat Metin İriz, Bozdağ'ın işe iadesi için idare mahkemesinden Danıştay'ın kararının uyulmasına ilişkin bir karar beklediklerini söylüyor. İriz, Birleşmiş Milletler'in İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'nin "mobbing"i "işkence" olarak tanımladığına dikkat çekiyor ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 94. maddesine göre mobbing durumunda "işkence" gerekçesiyle dava açılabileceğini belirtiyor.

İriz, bianet'e, şuan Bozdağ'ın yaşadıklarının raporlanması için çalıştıklarını ve ilk elde üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Kadınlardan imza kampanyası

Bozdağ, 14 Ekim İzmir'de düzenlenen Uluslararası Multidisipliner Kadın Kongresi'nde sunduğu bildiride, yaşadıklarının sistematik bir mobbing süreci olduğunu dile getiriyor. Üniversiteyle ilişiğinin kesilmesinin ardından hem mobbing'in psikolojik etkilerini yaşadığını, hem de "rektörle uyumsuzluğu"na ilişkin kanı sonucu, iş başvurusunda bulunduğu sekiz üniversiteden olumsuz yanıt aldığını söylüyor.

Bozdağ'ın yaşadıklarını anlattığı ve mobbing sürecini tanımladığı bildiri, kadın örgütleri ve feministleri harekete geçirdi. Bozdağ'a destek vermek ve işe iadesini sağlamak amacıyla imza kampanyası başlatan kadınlar hazırladıkları metinde,"Üniversite yönetiminin yaptığı hukuksuzluğun Danıştay kararıyla sabit olduğu" belirtiliyor.

Mobbing nasıl işliyor?

"Mobbing"in sözcük anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek. Mobbing, kişiye kurban rolü biçiyor ve insanın bütünlük ve benlik duygusunu zedeliyor.

Bozdağ'ın üniversitede görev yaptığı sırada rektöre oy vermemesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) işyeri temsilcisi olması nedeniyle hakkında "komünist" olduğuna ilişkin konuşmalar yapılması, dekan tarafından sürekli sarı zarflarla uyarılar alması, yönetimin kamuoyuna "işinde yetersiz olduğuna ilişkin" açıklamalar yapması yaşadıklarını "mobbing" olarak tanımlamasının nedenlerinden.(ÖG/EÜ)

Bu haber toplam 4207 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.