1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Matematik Fobisi Kızlarda Bulaşıcıymış!

Matematik Fobisi Kızlarda Bulaşıcıymış!

Kadın öğretmenlerin matematik konusundaki "kaygısının" kız öğrencilere yansıyabildiği, bunun da kız öğrencilerin okuldaki başarısını etkileyebildiği ortaya çıktı.

A+A-

ABD'de ilköğretimde yapılan araştırmada bilim adamları, matematik konusunda, bazı kız öğrenci ve yetişkinlerin kaygılı olduğunu ve bunun matematik konusundaki becerilerini tam olarak hayata geçirmeyi engellediğini belirtti.

Chicago Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Sian Beilock ve ekibinin yaptığı, Amerikan Bilimler Akademisi (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırma, kadın öğretmenlerin endişesinin kız öğrencilere yansıyabileceğini, bu durumun öğrencilerin matematik becerilerini etkileyebileceğini gösterdi.
52 erkek ve 62 kız öğrencinin katıldığı araştırmada kadın öğretmenin matematik konusundaki endişesi, çocukların başarısı ve "kızlar okumada, erkekler hesapta iyidir" kalıp yargısı değerlendirildi.

Yıl başında ve yıl sonunda yapılan değerlendirmelerde bilim adamları, kız öğrencilerin matematikteki başarısının yıl sonunda öğretmenin endişe düzeyinden etkilendiğini gördü.
Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde de yer alan makalede bilim adamları, bu kalıp yargının aile ve toplum tarafından dayatıldığına ve okulun çarkın dişlilerinden sadece biri olduğuna dikkati çekti.

Aynı dergide daha önce yayımlanan bir araştırmada, kız ve erkek çocukları arasında soyut kavramları anlama ve karmaşık soruların çözümü konusunda fark bulunmadığı, "matematik yeteneğinin" çağ, ülke ve sosyokültürel yapıya göre değişim gösterdiği ortaya çıkmıştı.
Bazı bilim adamlarına göre, "matematiğin imajı" nedeniyle kadın ve erkek matematikçiler arasında fark var çünkü matematik yıllardır daha "eril bir alan" olarak görülüyor.

Takvim

Bu haber toplam 4074 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.