1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kumar Bağımlılığı Göçmenler Arasında Artıyor

Kumar Bağımlılığı Göçmenler Arasında Artıyor

Almanya'nın Köln kentinde pozitif psikoterapist ve bağımlılık danışmanı olan Selma Heinrichs, özellikle son yıllarda kumar bağımlılığında çok yüksek bir artış olduğunu söyledi.

A+A-
Almanya'nın Köln kentinde pozitif psikoterapist ve bağımlılık danışmanı olarak çalışan Selma Heinrichs, özellikle son yıllarda kumar bağımlılığında çok yüksek bir artış olduğunu belirterek, bağımlının istemesi halinde bu bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Heinrichs kendilerine gelen hastalarda birçok sorunun altından gizli kumar bağımlılığının çıktığını belirterek, bu sorunun tedavisinde geç kalındığında kişinin hem maddi hem de psikolojik anlamda çok büyük zarara uğradığını ve bunu telafi etmenin güçleştiğini dile getirdi. Kumar bağımlılığı konusunda bilgi veren Selma Heinrichs, 'Kumar bağımlılığını teknik olarak söylemek gerekirse; biz psikolojik anlamda kumar oynama davranışından çok, verdiği zarara bakıyoruz. Eğer bir kişi kendisine ve ailesine kumar oynama alışkanlığı zarar verdiği halde ve çok büyük kayıplara uğradığı halde bu alışkanlığını durduramıyorsa, durdurmaya çalıştığında başaramıyorsa o zaman bir bağımlılıktan bahsediyoruz dedi.

AİLE YA DA EŞİN ZORLAMASIYLA GELİYORLAR

Kumar bağımlılığından kurtulmanın uzun bir tedavi süreci gerektirdiğini belirten psikoterapist Heinrichs şöyle konuştu 'Kumar bağımlılığının da diğer bağımlılıklarda olduğu gibi tabi ki tedavisi mümkün, ancak bağımlılıklardan kurtulmak çok da kolay değildir. Öncelikle bunu kişinin istemesi gerekir. Çoğu zaman bize başvurular ailenin ya da eşin zorlaması ile oluyor. Kişilerde, zorlayan kişileri ikna etmek ve düzelebileceğiyle ilgili umut vermek için birkaç kez görüşmeye geliyorlar. Bu durumda tabi başarı sağlamak mümkün değil. Bütün bağımlılık tedavilerinde asıl başarı devamlılığı sağlamakla olur, çünkü tedavide sürekli kontrol edildiğini görmek, bir şekilde birinin desteğini hissetmek, ilk dönemlerde hissedeceğiniz kumar oynama isteğini bastırmak konusunda size yardımı olacaktır.

KUMAR BAĞIMLILIĞI GÖÇMENLER ARASINDA GİTTİKÇE ARTIYOR

Özellikle göçmen kökenliler arasında kumar oynama alışkanlığının yaygınlaştığını belirten Selma Heinrichs sözlerine şöyle devam etti 'Özellikle son yıllarda kumar bağımlılığında çok yüksek bir artış var. özellikle göçmen kökenliler arasında kumar oynama alışkanlığı hızla artıyor. Bunda tabi otomat olarak tabi edilen kumar makinelerinin ve kumarhanelerin göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde olmasının da büyük etkisi var. Dolayısıyla birçok aile de bundan çok fazla etkileniyor. Bazen başka nedenlerle bize başvuru yapılsa da olayın iç yüzeyine bakıyorsunuz ki bu sorunun kaynağında kumar bağımlılığı var. Bağımlılar ve ailesi hem ekonomik hem psikolojik olarak çok büyük zararlara uğruyorlar, bazen de bu kişiler intiharı düşünecek duruma gelebiliyorlar. Bir psikolojik tedaviye başvuru da artık kişinin bunu gizleyecek durumu olmaması ve ailenin bu durumu anladığı anda başlıyor. Dolayısıyla insanlar o duruma gelene kadar hem psikolojik olarak hem ekonomik olarak birçok zarara uğramış oluyorlar.

KURTULMA İMKANLARI MEVCUT

Almanya'da gerek uyuşturucu gerekse alkol gibi kötü alışkanlıkların tedavisi için sağlık sigortalarının masrafını üstlendiği klinikler olduğunu ancak kumarla ilgili pek fazla klinik olmadığını belirten Selma Heinrich, 'Kumar bağımlılığı konusunda tedavi olabileceğiniz çok fazla alanınız yok, birkaç tane klinik var. Ancak bu kliniklerin sayısının az olmasından dolayı çok uzun süre sonraya randevu verebiliyorlar. O yüzden bağımlılar özel kliniklere gitmek zorunda kalıyorlar. Tabi kumarla kıyaslandığında tedavi masrafları çok daha küçük miktarlardan oluyor. Kumar alışkanlığı olanların istedikten ve inandıktan sonra bu kötü alışkanlıklarından kurtulma imkanları mevcut şeklinde konuştu.

Doğan Haber Ajansı  


Bu haber toplam 5211 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.