1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Kros Sporcularının Depresyon Düzeyleri

Kros Sporcularının Depresyon Düzeyleri

Kros Sporu İle Uğraşan Sporcuların Depresyon Düzeylerinin Yaş Ve Cinsiyet Değişkenleri Açısından İncelenmesi

A+A-

Gülsüm BAŞTUĞ Burhan ÇUMRALIGİL

 

Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu


Kros sporu ile uğraşan sporcuların Depresyon düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkeni açısından incelenmesi amacı ile yapılan çalışmada 2004 yılında Konya’da Üniversiteler arası Kros müsabakasında yarışan ve yaşları 14-17 arasında değişen 20 bayan 20 erkek sporcuya Çocuk Depresyon Ölçeği ( Kovacs 1981) ile yaşları 18-26 arasında değişen 20 bayan 20 erkek, toplam 80 sporcu denek olarak ele alınmıştır. Deneklere Beck Depresyon Ölçeği (Beck & Garbin 1988) yarışma öncesi ve yarışma sonrası anket uygulandı.

Araştırmada elde edilen veriler, istatistiksel olarak varyans analizi ve t testi uygulanarak analiz edildi, 0.05 düzeyinde anlamlılık arandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket program kullanıldı.

İstatistiksel analizler sonucunda üniversite öğrencisi atletlerin yarış öncesi ve yarış sonrası depresyon düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur (p<0.05). Lise öğrencisi bayan atletlerin depresyon düzeylerinde yarış öncesi ve sonrası anlamlı bir farklılık bulunurken,lise öğrencisi erkek atletlerde yarış öncesi ve sonrası depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Üniversiteli atletlerin verileri ile liseli atletlerin verileri karşılaştırılmış ve anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).

Elde edilen bulgular, yarışma öncesi depresyon düzeyinin deneklerin genelinde yüksek olduğunu, yarışma sonunda ise depresyon düzeylerinde düşme olduğunu göstermiştir. Bu durum bayan atletlerde daha yoğun yaşanmakta olup genel değerlendirmede erkek atletlerin yarışma öncesi kaygı, stres ve depresyona direnmede daha başarılı olduklarını göstermektedir.

Kros sporu ile uğraşan sporcuların depresyon düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkenleri açısından incelenmesi sonucunda, sporcularda depresyon düzeyinin yaş ve cinsiyet açısından birbirini etkilediği tespit edilmiştir.

MAKALENİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 4362 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.