1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri

Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri

Sebepler ortadan kalktığı halde yorgunluğunuz geçmiyorsa kronik yorgunluğa yakalanmış olabilirsiniz. Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri nelerdir* Tedavisi nasıldır? İşte ayrıntılar

A+A-

Tıp dünyasında Chronic Fatigue Syndrome (CFS) olarak bilinen kronik yorgunuluk, uzun süren yorgunluk hali ile beraberinde birçok belirti ile baş gösteriyor. En fazla 25-45 yaş arası bireylerde görülen CFS'ye, erkeklerden çok kadınlarda rastlanıyor.

Başka tıbbi bir neden olmaksızın, en az 4 ay boyunca süren aşırı yorgunluk hali söz konusuysa kronik yorgunluktan şüphe edebilirsiniz. Buna ek olarak, CFS hastalarında kısa-süreli hafıza ve konsantrasyonda ileri derecede bozukluk, kas ve boğaz ağrısı, hassas lenf düğümlenmesi, şişlik ve kızarıklık olmaksızın eklemlerde ağrı, rahatsız uyku, gün boyu süren kırgınlık hali ve başağrısı gibi semptomlar da görülüyor. Tüm bu belirtiler istirahat etmenize rağmen geçmiyorsa ve uzun süre devam ediyorsa siz de kronik yorgunlardan olabilirsiniz.

CFS hastalığına neyin sebep olduğu hala tam olarak bilinmiyor, bu yüzden önlenmesi de zor. Bulaşıcı birhastalıkolduğunu kanıtlayacak bir bulgu elde edilmiş değil. Daha çok genetik sebeplerle hastalığa yatkın olma ihtimali artıyor.Virüs enfeksiyonu, stres ve depresyon gibi sebepler de kronik yorgunluğu tetikleyici unsurlar arasında.

CFS hastalığının kesin bir sebebi olmadığı gibi tek ve kesin bir tedavisi de yok. Fakat semptomları hafifletmek içinilaçtedavisi uygulanabilir. Örneğin kas ve baş ağrısı için ağrıkesici, depresyon için antidepresan ilaçlar alınabilir. Davranış terapisi, fizyoterapi, psikolojik yardım, ve fiziksel egzersizler de işe yarayabilir. Stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve iyi dinlenmek de CFS hastalarını rahatlatacak çözümler arasında.

İLGİLİ İÇERİKLER

Fibromiyalji Psikolojik Konforu Olumsuz Etkiliyor

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, henüz nedeni bilinemeyen ve yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması gibi adlarla tanımlanan fibromiyalji hastalığının insanların yaşam kalitesini ciddi oranda bozduğunu söyledi.

28 Mart 2014 Cuma 15:40

Yorgunluğu Yenmenin 5 Pratik Yolu

Yoğun geçen mesailer, büyükşehirlerde trafik çilesi, bilgisayar ve sosyal ağlara bağlı zihinsel ve bedensel yorgunluk... İşte uzmanlara göre yorgunluğu Yenmenin 5 Pratik Yolu

22 Aralık 2013 Pazar 23:02

Mevsimsel Yorgunluktaki Psikiyatrik Sorunlar

Sonbaharla birlikte daha yavaş, sakin bir döneme geçişe hazırlanılıyor ve evde daha fazla zaman geçirilmeye başlanıyor. Fakat bazen, bu döneme geçiş duygusal sıkıntılara neden olabiliyor.

25 Eylül 2013 Çarşamba 10:37

Andropoz Erkeklerde Cinsel İşlevleri Etkiler mi?

Erkeklerin korkulu rüyası andropoz cinsel işlev bozukluklarını etkiler mi? Andropoz nedir nasıl anlaşılır? İşte ayrıntılar...

08 Eylül 2013 Pazar 23:29

Süper Anne Sendromu Hasta Ediyor

“Süper anne” ya da “zorlanmış anne sendromu” olarak tanımlanan bu rahatsızlık modern çağın kadını için en büyük tehlikelerin başında geliyor.

19 Ağustos 2013 Pazartesi 20:07

Modern Çağın Hastalığı: Tükenmişlik Sendromu

19 Mayıs Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, Tükenmişlik Sendromu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

16 Temmuz 2013 Salı 00:49

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Romatoloji Uzmanı Dr. Orhan Eren, kronik yorgunluk sendromu hakkında bilgi verdi. Eren, “Kronikyorgunluk sendromu denilen (KYS) klinik durumda; insanlar dinlense bile yorgunlukları geçmemektedir.

07 Mayıs 2013 Salı 15:08

Stres Depresyona Davet Çıkarıyor

Son yıllarda yaş ve cinsiyet fark etmeksizin pek çok insan, günlük yaşamdaki stresten şikayet ediyor.

10 Nisan 2013 Çarşamba 20:58

Kronik Yorgunluk Sendromu İçin Mini Test?

Amerika’da yapılan bir araştırma sonuçlarına göre ‘önemsenmeyen, dinleneyim geçer’ denilen belirtiler kronik yorgunluğun habercisi ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını kabusa çevirebilir.

03 Nisan 2013 Çarşamba 11:36

Önemsenmeyen Belirtiler Hangi Hastalık Habercisi

Hemen herkes zaman zaman çeşitli belirtilerden yakınsa da, bunları genellikle göz ardı edip, doktora başvurmuyor!

14 Mart 2013 Perşembe 12:59

Beyin Yorgunluğu Nedir Belirtileri Nelerdir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, günümüzde cep telefonları, e-postalar, İnternet'teki sayısız sosyal mecra, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu, kalabalık şehir hayatı derken, beyin yorgunluğunun pek çok kişi için, şiddeti giderek artan bir problem haline ge

26 Ocak 2013 Cumartesi 09:30

Psikiyatrik Açıdan Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu nöropsikiyatrik, nöroendokrin, immünolojik, semptomları; Major kriterler, Minör kriterler, Klinik Ağırlığa Göre Sınıflandırma, tedavi ve öneriler...

05 Temmuz 2012 Perşembe 18:24

Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri

Tükenmişlik Sendromu Kişisel kaynakların sona dayandığı, sürekli ümitsizlik ve negativizmin baskın olduğu enerjinin tükenişi durumunu ifade eder.

02 Haziran 2012 Cumartesi 09:56

Renkler Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Hastalıklar ve renkler arasındaki bağlantılar ne? Renkler yaşam enerjisini artar ya da düşer mi? Uykusuzluk sorunu olanlara hangi renkler iyi gelir? Hangi renk hangi hastalıklara iyi gelir?

26 Nisan 2012 Perşembe 17:05

Yorgunluğunuz Geçici mi Kronik Mi?

Dr. Orhan Eren, kronik yorgunluk sendromu hakkında bilgi verdi.

24 Nisan 2012 Salı 18:31
Bu haber toplam 13797 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum