1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Kişiliğinize uygun mesleği seçtiniz mi?

Kişiliğinize uygun mesleği seçtiniz mi?

Kişiliğinize uygun meslek hangisi? Hangi meslekte mutlu ve başarılı olabilirsiniz? Kişiliğinize uygun meslek seçiminde kimlerden yardım alabilirsiniz?

A+A-

MİLLİYET - Kişiliğinize uygun meslek hangisi? Hangi meslekte mutlu ve başarılı olabilir siniz? Kişiliğinize uygun meslek seçiminde kimlerden yardım alabilirsiniz?

İstanbul’da yaklaşık sekiz yıldır hizmet veren Etkileşim Danışma Merkezi, oluşturduğu yaşantı gruplarından biriyle bu sorulara yanıt arayanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Grubun adı ‘Mesleğim ve Ben’. 23 Şubat’ta başlayacak yeni grubun oturumları haftada bir gün yapılacak ve 12 hafta devam edecek. Ücret ise yaklaşık bin YTL.

Merkezin Kurucusu Psikolog Dr. Aysın Turpoğlu Çelik, ‘Mesleğim ve Ben’ programının bir ‘etkileşim’ ya da ‘paylaşım’ grubu olarak algılanabileceğini söylüyor. Programın içeriğini ve nasıl yürütüldüğünü anlatırken de "Bizler bu konunun uzmanı olarak, gruba katılan herkesin kendisini ifade edebilmesini; mesleği seçme aşamasından başlayarak farkındalık ve içgörü elde edebilmesini; yaşadığı sorunlarla karşı karşıya gelerek, bu sorunların çözümü konusunda kendi sorumluluklarını görebilmesi ve üstlenebilmesini; kendisi için en uygun çözümleri bulabilmesini sağlamak amacıyla çok uygun bir ortam sağlıyoruz. Bunu uzmanlık alanlarımız olan başta psikodrama olmak üzere dışavurumcu sanat teknikleri kullanarak gerçekleştiriyoruz"" diyor.

Programa her meslek grubundan katılım olduğuna işaret eden Çelik, daha çok mesleğinin çıraklık ve kalfalık aşamalarındaki kişilerin ilgi gösterdiğini de ekliyor:

"Ülkemizin bir gerçeği olarak bir üniversiteye hasbelkader girmiş, mezun olmuş ve bu süreçte sorgulama şansı yakalayamamış genç insanlar, çalışma yaşamının başladığı yıllarda bu ihtiyacı yoğun şekilde hissediyor. Bireyler program sürecinde mesleklerini seçme nedenlerini, beklentilerini, mesleğin kişilik özellikleri, beceri, yetenek, deneyim ve birikimlerine uygunluğunu, hedeflediği pozisyonda olup olmadıklarını, kariyer hedeflerini analiz ediyor. Program sonunda mesleki yetkinliklerinin ya da eksikliklerinin, mesleğinden duyduğu doyumun düzeyi konusunda farkındalık geliştirebiliyorlar. Bu da onlara eksiklerini giderme, kendilerini geliştirme ve mesleki doyuma ulaşma anlamında atmaları gereken adımlar ve yönelecekleri hedefler konusunda yeni pencereler açıyor."

Üretken, verimli, huzurlu ve mutlu olunabilmesi için meslek yaşamının çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, programı öncelikle katılımcıların mesleki başarılarını, üretkenlik ve verimliliklerini artırarak kişisel gönence ulaşmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırladıklarını belirtiyor:

"Aslında amacımız bunun da ötesine geçebilmek. Ulaşabildiğimiz kadar çok sayıdaki insana ulaşarak, onların da gönence ulaşmasına aracı olmak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak ve daha iyi yarınlara ulaşmak için küçük de olsa katkı sağlamayı arzu ediyoruz."

NEDEN ‘YAŞANTI GRUBU’ DENİYOR?

Dr. Aysın Turpoğlu Çelik, ‘Mesleğim ve Ben’i bir eğitim grubu olarak görmüyor.

"Çünkü eğitim programı bir eğitimcinin aktif bir biçimde bilgiler aktardığı, katılımcıların ise pasif bir biçimde dinlediği ve anlatılanları anlamaya, kavramaya çalıştığı bir programdır. Oysa ‘Mesleğim ve Ben’ grup çalışmasında bizler pasif, katılımcılar aktif konumda. Bu nedenle yaşantı grubu diyoruz, çünkü her bir katılımcı kendi yaşantıları üzerinden çalışıyor" diyen Çelik, uzman olarak sorumluluklarını da ‘katılımcılara ayna tutarak onların kendileri ve sorunları hakkında farkındalık kazanmasını, sorunlarını kendileri için en uygun biçimde çözmelerini destekleyecek ortamı sağlamak’ şeklinde dile getiriyor.

Çelik, programı daha önce birçok kez uyguladıklarını ve katılımcıların çok yararlandıklarını belirtiyor.

Bu haber toplam 3362 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.