1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Kayıttaki Sesimiz Bizi Niye Rahatsız Eder?

Kayıttaki Sesimiz Bizi Niye Rahatsız Eder?

Ses kaydında dinlediğiniz zaman sesiniz size ait değilmiş gibi gelir. Ve bundan oldukça rahatsız olursunuz. Sebebini biliyor musunuz?

A+A-
Ses kaydınızı dinlediğinizde neler hissediyorsunuz? Sanki konuşan kişi siz değilsiniz de ses bir başkasına aitmiş gibi geliyor mu?

Peki neden sesimiz kayıtlarda, normalde duyduğumuzdan daha farklı çıkar?

 
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Önay, kayıt sesimizi neden sevmediğimizi şu şekilde açıklıyor;
 
Ses, kulağın; dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısmında belli bir sıra dahilinde meydana gelir. İnsan vücudunun en küçük kemikleri olan çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri orta kulakta bulunur ve zar ile iç kulağın bağlantısını sağlar. Hava yardımıyla dış kulaktan gelen sesi titreşimsel olarak iç kulağa iletir.
 
SEBEBİ BU!
 
Konuştuğumuzda hem kendi sesimizi hem de havada oluşan yansımasını duyarız. Ses tellerinden çıkan titreşimler üç küçük kemikçiği yok sayarak direkt iç kulağa ulaşır. Sesimizi normalden daha düşük tonla duymamız da bundan dolayıdır. Ses kaydı sonrasında dışarıdan duyduğumuz sesin duyumu ise içeriden değil de dışarıdan (sırasıyla dış kulak, orta kulak ve iç kulak’ta gerçekleştiğinden) alışkın olduğumuz sesten daha farklı yüksek tonda bir ses meydana gelir.
 
BEYNİMİZ İÇERDEN GELEN SESE TANIMLI
 
Beyninizin size ait tanımlamış olduğu ses içeriden duyulan sestir. Peki, neden herkes kayıttaki sesini sevmez diyecek olursak ise, cevabı çok basit. Kayıtta, alışmış olduğunuz sesten bambaşka yeni bir ses duyarsınız, bu da size oldukça garip gelir.
 
Ses tonunun farklı olmasına ek olarak tonlamalarımız da bize yabancı gelir…
 
SES YABANCI GELMEZSE SORUN VAR
 
Ses kaydınızı dinlediğinizde dinlediğiniz ses size yabancı gelmiyorsa, "kesinlikle bu benim kendi sesim" diyorsanız ortada ciddi bir işitme problemi olabilir. Böyle bir durumdan muzdaripseniz bir KBB uzmanına görünmenizde fayda var.
Bu haber toplam 3493 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.