1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Kamu'da 41 Bin Özürlü Açığı Var

Kamu'da 41 Bin Özürlü Açığı Var

Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmada, kamuda 52 bin engelli istihdam edilmesi gerekirken bu rakamın 9 binde kaldığı ortaya çıktı

A+A-

haber7 - 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Türk Sağlık-Sen tarafından Devlet Personel Başkanlığı verilerine dayanılarak yapılan bir araştırma, devlet kurumlarında da yeteri kadar engelli personelini istihdam edilmediğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kamu kurumlarında personelin yüzde 3'ü oranında engelli personel çalıştırma zorunluluğuna uyulmuyor, bazı kurumlar ise hiç engelli çalıştırmıyor. Araştırma sonuçlarına göre Nisan 2007 verileri dikkate alındığında kamu kurumlarında toplam 1 milyon 749 bin 516 memur görev yapıyor.

Yüzde 3 oranına göre çalıştırılması gereken engelli personel sayısı ise 52 bin 485. Fakat bin 601'i kadın 7 bin 592'si erkek olmak üzere sadece 9 bin 193 engelli insanımız kamuda memur olarak istihdam ediliyor.

Engelli istihdam edilmesi gerekirken boş bırakılarak atama yapılmayan kadro sayısı 43 bin 292. Yani devlet çalıştırması gereken toplam engelli personelin sadece yüzde 18'ini çalıştırıyor. Kadroların yüzde 82'si boş duruyor, ama atama yapılmıyor.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer ilginç sonuç ise bakanlıklarda engellilere çalışma imkanı verilmemesi oldu. Toplam memur sayısının yüzde 3 oranında engelli memur çalıştırılması zorunluluğu dikkate alındığında bakanlıklarda 32 bin 739 engelli personelin istihdam edilmesi gerekirken, çalıştırılan engelli personel sayısı ise 4 bin 505 olarak kaldı.

Ayrıca toplam 59 kamu kurumu bir tane bile engelli istihdam etmiyor. Araştırmaya göre, bakanlıklardan sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı 272 engelli personel çalıştırması gerekirken, 313 engelli personel çalıştırarak bakanlıklar arasında yüzde 3 oranını geçen tek bakanlık oldu.

Birçok kamu kuruluşu kadrosunda engelli memurlara yer vermez veya sınırlı sayıda çalıştırırken, çalıştırmaları gereken engelli oranı dikkate alındığında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü engellilere sahip çıkarak yüzde 3 oranını geçen diğer kurumlar oldular.

Araştırmaya göre, Başbakanlık'ta da bu sene engelli çalışan sayısı arttı. Geçen sene hiç engelli çalıştırmayan Başbakanlık bu sene 22 engelli istihdam ediyor. Başbakanlığın istihdam etmesi gereken engelli personel sayısı ise çalıştırdığının iki katı yani 44 kişi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, engelli vatandaşlara devletin sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Binlerce engelli vatandaşımızın iş aradığı, hayata tutunmaya çalıştığı ülkemizde kamuda engelli kadrolarının yüzde 82'sinin boş olması oldukça üzücü ve düşündürücüdür. Kamu kurumları bu ayıptan kurtarılmalıdır. Siyasi irade engelli vatandaşlarımıza sözle, güzel mesajlarla değil icraatla sahip çıkmalı, bu kadroları doldurmalıdırlar" dedi.

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.