1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. İngiltere'den, Türkiye'deki engelli çocuklara terapi

İngiltere'den, Türkiye'deki engelli çocuklara terapi

İNGİLİZ terapist Tammara Mattingly Tüm dünyada büyük rağbet gören yardımcı terapi yöntemlerinden ışık ve renk terapisini Türkiye'de uygulamaya başladı.

A+A-

Sanem Şahin / LONDRA GAZETE


İNGİLİZ terapist Tammara Mattingly, tüm dünyada büyük rağbet gören yardımcı terapi yöntemlerinden ışık ve renk terapisini, Türkiye'de Ortaca Coşku Özel Eğitim Okulu'na götürerek uygulamaya başladı.

Dil ve konuşma bozuklukları, bedensel engeller, psikolojik bozukluklar, okul dönemi sorunları, işitsel engeller ve zihinsel gelişim geriliğinde devrim niteliği taşıyan ışık ve renk terapisini Türkiye'ye götürerek Türkiye'de bir ilke imza atan Mattingly  okulda uyguladığı bu yöntemle, her özür grubundan çocuklarla çalışmalar yapmaya başladı.

Mattingly'nin asistanı ve proje üyelerinden Neriman Kamçılı konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şöyle dedi:

'Bu terapi yöntemiyle birlikte el-göz koordinasyonu ile duyu-algı bütünlüğünü sağlama yönünde çalışmalar yapılıyor. Öğrenci, terapi için hazırlanan istediği bölüme yönelip çalışmaya başlayabiliyor. Hazırlanan terapi ortamına alınan öğrenci, içeriye alındığı sırada duyduğu ses, gördüğü ışık, renk ve aldığı koku sayesinde ilk aşamada rahatlıyor. İkinci aşamada, öğrenci öğretmenin yönergesiyle fiziksel ve sözel yardım teknikleriyle gördüğü nesneye dokunuyor ve dokunma sırasında öğrencinin verdiği tepki gözleniyor.

Bu atölye çalışmaları, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların sosyal ve duygusal gelişmelerine aynı zamanda eleştirel düşünce yapılarının gelişmesine zemin hazırlıyor. Çocukların dramatik yaratıcılıkları, içerisinde bulunduğumuz sosyal ortamın göz önüne serilip değiştirilebilmesi için etkili bir yöntem olarak kullanılabiliyor. Bu yüzden, drama, kukla, görsel sanatlar ve felsefik hikaye anlatma sanatlarnın icra edilmesiyle, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara gelişimleri için fırsat yaratabiliyor. Drama ile öğrenciler, katılımcı öğrenme deneyimlerinden faydalanıp, hızlandırılmış öğrenme ve sanatla kendilerini ifade etme şansı elde edebiliyorlar.'

Tammara Mattingly, Emel Kahraman, Tri Pearson, Amber Onat Gergory, Neriman Kamçılı ve Cahit Halil'den oluşan proje ekibi, Coşku Özel Eğitim Okulu'ndaki projenin Ekim ayında hızlanacağını belirterek, projenin 2 bin ila 4 bin sterlin kişisel fon ile hayata geçirileceğini ifade etti.

Projenin imkanlar dahilinde Türkiye'deki diğer okullar ve Kuzey Kıbrıs'a da götürülmesinin de amaçlandığı kaydedildi.

Bu haber toplam 4568 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.