1. YAZARLAR

  2. Elif İŞBAZ

  3. Ingiltere’de psikolog ünvanı
Elif İŞBAZ

Elif İŞBAZ

Yazarın Tüm Yazıları >

Ingiltere’de psikolog ünvanı

A+A-

Bu yazım’da bir önceki yazılarımda merak edilen ülkeler arasında bulunan İngiltere hakkında bir kaç bilgi vermek istedim.  Occupational psychologist yani Meslek psikoloğu Martin Alirol’a ait İngiletere’deki psikologlar hakkında bilgilendiren bir yazısını sizlerle paylaşıyorum.

Fransa’da olduğu gibi, Ingiltere’de de psikoloji alanında bir çok uzmanlaşma olasıkları vardır. “Spor ve idman psikoloğu”ndan tutun (Sport and exercise psychologists) Adli psikologlar’dan geçerek (Forensic psychologist – kriminoloji bölümü’nde uzmanlaşmış kişilerdir) geleneksel uzman klinik psikoloğuna kadar (Clinical Psychologist), pratisiyenlerin çeşitli faaliyetleri vardır ve bir çok farklı alanlarda müdahale ederler. Bu arada İngiltere’de Sosyal psikolog (Social psychologist) ünvanı yoktur.

İngilizler Psikolog ünvanı’nı yakın bir tarihte kanunlaştırdılar !

Haziran 2009’a kadar, psikolog ünvanı ingiliz kanunları tarafından korunmuyordu. Bu arada “British Psychological Society” (BPS – İngiliz Psikoloji Topluluğu) “Chartered Psychologist” ismi altında kamusal bir kütük oluşturuyordu. Bu kütük psikologlar ve başlıca önemli psikolog iş verenleri tarafından kabul edilmişti.

Günümüz’de “Statuory regulation”a yapılan geçişle psikolog ünvanı kanunlar tarafından korunma yolunda ilerlemekte. BPS’in önerilerine dayanarak “Practitioner psychologist” (pratisiyen psikolog) ya da “Registered psychologist” (taahhütlü psikolog) ünvanlarını alabilmek için “Health Professions Council” (HPC) karar verici kurum olacaktır.

Meslek psikolog (Occupational psychoogist) ünvanı’nı alabilmek için, BPS tarafından onaylanmış “Master degree” diploması gerekmektedir. Uzman klinik psikologlara gelince onlar ünvanlarına ulaşabilmek için doktora’ya kadar eğitim görmeleri gerekiyor. Yeni kütük 1 temmuz 2009 tari’hinde açıldı. O tarihler’de kütüğe giriş şartları henüz onaylanmadığı için yabancı psikologların başvuruları kabul edilememekteydi. Ümit ediyoruz ki bu durum bir rekabet yarışına dönüşmez ve üniversiteler arası ortaklıkların yardımlıyla prosedürleri hızlandırır.

Fransız ve İngiliz üniversiteleri’nin sistemlerini karşılaştıran komplex bir kıyasa girişmek istemedim diyen Martin Alirol psikolog ünvanı’nı elde edebilmek için şartların dönüşüm yaşandığı bir dönemden geçildiğini belirtti. Bu arada Mastır eğitimi’nin toplam saat süresi Fransa’dan daha az olduğunu öğreniyoruz. İngiltere’de diplomayı alabilmek için 2 yıla kadar uzanabilen bir süpervizyon dönemi de gerekli olabilir. Derslerin içeriği ise Fransa’da verilen eğitim’in dersleri ile aynıdır.

“Occupationnal” terimi’nin ingilizce’deki açılımları

“Occupational” terimi ingilizce’de genelde iş ve mesleki hayatla ilgili kullanılan bir terimdir. “Occupational health” ise “iş hayatında sağlık”’la eşdeğerdir. “Occupational therapy” de ergoterapi yani “iş ve uğraşı terapisi” anlamına geliyor.

Kaynak : http://martinalirol.wordpress.com/2009/06/22/la-psychologie-en-angleterre/

Bu yazı toplam 18481 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.