1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İngiliz Yargısına Türkiye'den Psikiyatr Bilirkişi

İngiliz Yargısına Türkiye'den Psikiyatr Bilirkişi

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü öğretim üyesi Prof . Dr. Aytekin Sır, İngiltere’de töre cinayetine kurban giden 15 yaşındaki Tülay Gören davasına, ‘Türkiye’den katılan ilk bilirkişi’ oldu

A+A-

İngiltere’de 1999’da ortadan kaybolduktan sonra ölü bulunan 15 yaşındaki Türk kızı Tülay Gören’in namus cinayetine kurban gittiği ortaya çıkmıştı. Kürt kökenli Alevi bir ailenin kızı olan Tülay’ın sünni bir genç ile evlenmesine karşı çıkan babası tarafından öldürüldüğü belirlenmişti. İngiliz Ağır Ceza Mahkemesi’nin, davayla ilgili olarak Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Öğretim üyesi Prof.Dr. Aytekin Sır’dan bilirkişi olarak rapor talep ettikleri ortaya çıktı. Bölgede yıllardır töre cinayetleri ile ilgili önemli çalışmaları ile tanınan Prof.Dr. Aytekin Sır, yetkililerin kendisini internetten bulduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’de namus cinayetleri ile ilgili araştırmalar yaptığımı öğrenmişler. Benim de bu dava da kendilerine yardımcı olup olamayacağımı sordular. Ben de onlara yardımcı olacağımı söyledim. Dava ile ilgili kısa bilgi verdiler. Bununla ilgili rapor hazırlamamı istediler. Raporumu sundum. Daha sonra davanın ayrıntılarını anlattılar. Ardından ikinci bir rapor istediler. Raporumu sunduktan sonra beni mahkemenin görüleceği İngiltere’ye davet ettiler. 3 ay süren davada 2 hafta süresince bilirkişi olarak davayı dinledim. Birinci haftada öncelikle sunduğum belgelerin delil niteliği taşıyıp taşımadığı mahkeme tarafından karara bağlandı. İkinci haftada ise mahkemeye sunduğum belgelere ilişkin sorgulama aşamasına geçildi. Çok zor bir süreçti.” Cinayetle suçlanan baba ve 2 kardeşinin avukatları ile davayı yürüten savcı tarafından çapraz sorguya alındığını anlatan Prof.Dr. Sır, ’namus kavramı’, ve ’namus cinayeti’nin ne olduğunu, ’aile meclislerinin’ kimlerden oluştuğunu, bu cinayetlerin nasıl işlendiğini ve cinayete kimlerin ortak olabileceği konusunda kendisinden ayrıntılı bilgi istendiğini belirtti.

Bu haber toplam 2640 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.