1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Hipnoz İçeren Reklamlara Yasak Geldi

Hipnoz İçeren Reklamlara Yasak Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, hipnozla İngilizce öğrenme ve hipnozla zayıflamaya yönelik iki farklı kuruma ait reklamları yayından kaldırdı.

A+A-

 

Reklam Kurulu'ndan hipnoz reklamlarına durdurma geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, hipnozla İngilizce öğrenme ve hipnozla zayıflamaya yönelik iki farklı kuruma ait reklamları yayından kaldırdı. Kurul, hipnoz uygulamasının tanıtımının yapılmasının yasak olduğunu belirterek, tıbbi bir yöntem olan hipnozla ilgili hiçbir vaadin reklamlarda yer alamayacağını belirtti.

Kurul, vatandaşları da hipnoz yapanların yetki belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyardı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, hipnozla ilgili vaatlerde bulunan reklamları durdurdu. Kurul, hipnozla İngilizce öğrenme reklamı yapan bir gruba ait reklamı yasalara aykırı bularak durdurdu. Kurul kararında, "hipnoz başkasının zihniyle iletişimdir" başlığı ile yapılan tanıtım ve reklamlarda, hipnozun söz konusu kuruluş tarafından uygulandığı izlenimi verildiği belirtildi.

Kararda, hipnoz uygulamasını yapacak kişinin uzman hekim veya klinik psikolog olması gerektiği ifade edilerek, bu sebeple, tanıtımının yapılmasının ilgili mevzuat gereği her halükarda yasak olduğu aktarıldı. Kararda, hipnoz reklamlarının, 4 ayrı mevzuata aykırı olduğu vurgulandı.

Hipnoz YapmaYetkileri Yok

Kurul, yapılan şikayet üzerine bird başka şirkete ait reklamı da durdurdu. Kurul kararında, hipnozla tüp bebek, kanser, şişmanlık gibi tıp literatüründe hastalık olarak değerlendirilen sağlık sorunlarının teşhis ve tedavisinin yapıldığı izleniminin yaratıldığı belirtildi. Kurul kararında, hipnoz yapanlara yönelik uyarı da yer alırken, " 'Hekim, hipnoz uzmanı, regresyon terapisti, ve cinsel terapist' olarak tanıtılan S. Ş. isimli şahıs ile 'hipnoz uzmanı, meditasyon uzmanı ve enerji şifacısı' olarak tanıtılan S. D. isimli şahsın bu alanlarda faaliyet göstermeye yetkisinin bulunmadığı, dolayısıyla söz konusu tanıtımların sağlık alanında çalışan söz konusu kuruluşun faaliyetlerine ticari bir görünüm kazandıran, talep yaratmaya yönelik, hastaları kuruluşa yönlendirme amacı taşıyan ve tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğu görülmüştür" denildi.

Bu haber toplam 4036 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.