1. YAZARLAR

  2. Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

  3. Hide and seek 'Saklambaç' ve DKB
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

Hide and seek 'Saklambaç' ve DKB

A+A-

Çoğul kişilik bozukluğu konulu izlediğim en başarılı filmlerden biri “Hide and seek.” Filmde küçük bir kız annesi öldükten sonra ciddi bir travma geçirir ve Charlie adında hayali bir arkadaşı belirir. Bir süre sonra Charlie ile oynadıkları masum oyunlar, tehlikeli arz etmeye başlar ve babasının dahi durdurmadığı kâbuslara dönüşür. Olan olaylardan sonra, seyircinin aklına, bu hayali arkadaş acaba gerçek bir insan mı? sorusunu getirir ve nitekim “hayali arkadaş” küçük kızın babası çıkar. Baba rolündeki Robert De Niro, filmde, kişilik bölünmesi yaşayan bir kişiyi canlandırıyor. Yaptıklarını hatırlamadığı için, bir ajan misali olayları çözmeye çalışır. İlginç ve izlenmesi keyifli bir film.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu “DKB”

Filmde De Niro'nun yaşadığı psikolojik durumu incelediğimizde karşımıza çıkan psikolojik travmanın adı bu. Yani bir kişide ayrı kişikiklerin bulunması durumu. Yani içinizde, başka sizlerin olduğunu düşünün, fakat o sizlerden biri diğerinden tamamen farklı ve diğerinden habersiz. Çok muhafazakâr bir kişi olan siz yani orijinal kişiliğiniz' in yanında suça eğilimli ve günahkâr bir kişilik var olabilir. Bunun yanında on yaşında oyuncu ve şakacı bir çocuk kişilik de var olabilir. Bu kişilikler genelde orijinal kişiliğin ifade edemeyeceği duyguları ortaya koyarlar. Yani bir travma sonrasında oluşan bir durumdur.

Etiyoloji de yine cinsel istismar

Cinsel istismar yine sahnede, istatistiklerin en çok ortaya koyduğu ensest ilişkiler sonucu ortaya çıkan bu tablo genelde kadınlarda daha sık görülür. Baba, amca, dayı, komşu gibi yakınlardan gelen taciz sonucunda oluşur. Bunlar genelde gizli kalır ve kişilik bu durumla baş edemediği durumlarda, farklı emosyonları farklı kişilikler oluşturarark ortaya koyar.

Dissosiyatif Füg

Burada kişi beklenmedik uzun yolculuklara çıkabilir, fakat bu seyahatler başıboş dolaşmalar şeklindedir. Kişi kim olduğunu unutur ve yeni bir kimlik edinir. Davranışlarında ya da görüntüsünde herhangi bir gariplik yoktur yani her zamanki tanıdığımız kimyager Ahmet, avukat Mustafa olmuştur. Bu durum daha önceden de bahsettiğim Borderline “Sınırda Kişilik Bozukluğu” yanında bazı kişilik bozukluklarında ve yoğun alkol kullanımında görülebilir. Filmlerde, en çok esinlenen psikolojik durumlardan birinden bahsettik. Literatürde var olan diğer psikolojik bozukluklarla ilgili konuların işlenmesinin faydası büyük. Ayrıca, bilgi yaymada en etkili yollardan birinin de film-dizi gibi görsellerden faydalanmak olduğunu düşünüyorum. Yapımcılara duyurulur!

Bu yazı toplam 15670 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.