1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Hasta anneler bebeklerini emzirebilecekler

Hasta anneler bebeklerini emzirebilecekler

Anne rahatsızlığının belirtilerinin fark etmeden zaten bebeğe geçeceğini belirten Dr. İsmail Özcan, "Anne vücudunun hastalığa karşı oluşturduğu antikorlar sütle bebeğe geçer ve bebeğin hastalığa karşı korur.

A+A-

 BUGÜN -  Hasta iken emzirmenin ve halk arasında bilinenin aksine sezaryenle doğumun anne sütü vermeye engel olmadığı bildirildi. Anne rahatsızlığının belirtilerinin fark etmeden zaten bebeğe geçeceğini belirten Dr. İsmail Özcan, "Anne vücudunun hastalığa karşı oluşturduğu antikorlar sütle bebeğe geçer ve bebeğin hastalığa karşı korur. Ancak bazı hastalıkların gerektirdiği tedavilerde (radioaktiv, narkotik ilaçlar) emzirilmez" uyarısını yaptı.

BEBEĞİ KORUR

 Hasta annenin bebeğini sakıncasız emzirebileceğini kaydeden Dr. Özcan, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren annenin de bebeğini emzirmesinde sakınca olmadığının altını çizdi. Aksine annenin emzirmesinin hastalık sırasında vücudunda yapılan antikorları bebeğe vermesi açısından koruyucu olduğunu vurguladı.

HEPATİT B VE C'DE DURUM

Emzirilmemesi gereken hallere de değinen Dr. Özcan, bunları şöyle sıraladı: "Annenin hastaneye yatacak kadar ağır hasta olması ya da bebek için sakıncalı ilaç alması durumlarında sakıncalıdır. Tüberküloz tedavisi gören annenin balgamı temizlenmiş, ev tedavisine geçilmiş ise bebeğini emzirebilir. Bu durumda bebek koruyucu tedaviye alınmalıdır. Hepatit B ya da C enfeksiyonu geçiren anneler bebeklerini emzirebilir."

ADET DÖNEMİNDE DE EMZİRİLİR

Genelde ilaçların anne sütündeki düzeylerinin emziren annenin plazma düzeyindekinden düşük olduğunu kaydeden Dr. İsmail Özcan, bebek tarafından emilimleri sırasında da sütteki ilacın tümünün kana geçmediğini söyledi. Özcan, "Gebelik ve adet döneminde de emzirilebilir. Bebekler, hastayken birçok besini reddederse de anne sütünü kolayca alırlar. Hastalandığında bebek annesinden ayrılmamalıdır" dedi

Bu haber toplam 2621 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.