1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. İş yerinde dedikodu yararlı mı?

İş yerinde dedikodu yararlı mı?

İş yerindeki dedikodunun kötü bir ünü olsa da geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma dedikodunun çalışanların kariyerleri açısından faydalı olabileceğini ortaya çıkardı...

A+A-

Forbes dergisinin haberine göre, ABD'de Indiana Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma dedikodunun ofis yaşamının gizli politikaları ve güçleri hakkında çalışanların gerçek bilgilere ulaşabilmesini sağladığını ortaya çıkardı.

Nerdeyse insanlık tarihinin ilk günlerinden beri toplum yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan dedikodu, iş yerlerinde kimin gerçekten iyi bir çalışan olduğunu ya da birinin şirketine ne kadar bağlı olduğunu ortaya çıkarabilir.

Araştırmacılar ise sahip olduğu kötü üne rağmen, dedikodunun çalışanlar arasındaki bağları kuvvetlendirdiğini, yazılı olarak bilinmeyen sosyal normların öğrenilmesine yardımcı olduğunu ve çalışanların kendilerini iş arkadaşlarıyla kıyaslaması için oldukça güzel bir fırsat sunduğunu belirtiyor.

ABD’deki Knox Üniversitesi öğretim üyesi psikoloji profesörü Frank McAndrew, “İnsanların kötü bir alışkanlık olarak kabul ettiği dedikodu aslında büyük bir yetenektir ve çalışma hayatının bilinmeyenlerini öğrenmenin en etkili araçlarından biridir” diye konuştu.

DEDİKODU SAMİMİYET GETİRİR

Haberde, dedikodu yapmanın iş arkadaşları arasında samimiyet yaratacağı belirtilirken, yöneticilerin bu durumu kariyer değerlendirmesi açısından dikkate aldıklarına dikkat çekildi.

İş yeri psikolojisi alanında uzman bir araştırmacı olan Donna Eder ise, çalışanların lider pozisyonda olmamaları durumunda, kendileri doğrudan ön plana çıkarmalarının zor olduğuna dikkat çekerken, dedikodu yapmanın faydası olduğu kadar zararlı bir şey olabileceğine de dikkat çekiyor.

TEHLİKELİ OLABİLİR

İş dünyasında dedikodunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine inananlar da var. ABD merkezli yaşam koçluğu şirketi Handel Group’un yöneticisi Beth Weissenberger, "Dedikodunun ofiste başarıyı getireceğine inanmıyorum" dedi.

Haberde özellikle stresli ortamların dedikoduyu daha fazla tetiklediğine dikkat çekildi.

ABD’li insan kaynakları şirketleri arasında 2009 yılında gerçekleştirilen bir anket, katılımcılarının büyük bir kısmının resesyonla bağlantılı olarak yaşanan işten çıkarmalarla ilgili dedikoduları bilmek istediklerini ortaya koydu.

FORBES

Bu haber toplam 5332 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.