1. HABERLER

  2. KAVRAMLAR

  3. Bullying (Akran Zorbalığı) Nedir?

Bullying (Akran Zorbalığı) Nedir?

6 yıl önce bir mahkeme kararıyla tanıştığımız mobbing, artık herkesin bildiği bir kavram. 2 yıllık Mobbingle Mücadele Derneği, 16 bin kişiye yardımcı oldu. Şimdi sırada 'akran zorbalığı' olan 'bullying' var.

A+A-

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Bullying (Akran Zorbalığı) Nedir? Başkalarını etkilemek için iş yerinde veya okul ortamında uygulanan akran baskısı, arkadaş zorbalığıdır. Sözlü taciz, fiziksel baskı ve bir olay hakkında kişiyi isteği dışında zorlamak olarak ortaya çıkar. Hedef alınan kurbanlar cinsiyet, dil, ırk, din vb... konularda baskıya maruz bırakılır.  Bullying davranışına maruz kalan kişiler muhataplarının kaba- dayı- davranışlarıyla karşılaşırlar. Bullying Okulda zorbalık ve işyerinde de akran istismarı olarak nitelendirilebilir.

Bullying, iş yerlerinde, dini kurumlarda, askeriyede, akademik kurumlarda, göç alan bölgelerde, yetiştirme yurtlarında, huzur evlerinde, Siber alanlarda ve engelli bireylerin yaşam alanlarında sıklıkla ortaya çıkabilmektedir.


Bullying ile ilgili Akşam Gazetesi'nde çıkan haber

Mobbingi keşfettik sırada bullying var

Dilek GEDİK-Hakkı KURBAN/ Akşam Gazetesi

Mobbing (iş yerinde psikolojik taciz) farkındalığını artıran çalışmalarıyla dikkat çeken Mobbingle Mücadele Derneği Mobbingder, 2 yıl içinde Türkiye'nin dört bir yanında temsilciliklerini artırarak mağdurlara yardımcı oldu. Dernek, kamu kurum ve kuruluşlarıyla da çok sayıda etkinlik gerçekleştirdi. Hakim ve savcıların mobbing farkındalığını arttırmak amacıyla Türkiye genel bir anket çalışması başlatan Mobbingder, psikolojik tacizin önlenmesi ve kanunu uygulayacak bir kurum oluşturulması için 2 kanun taslağı hazırladı. Dernek verilerine göre, 2 yıl içinde 16 bin mobbing mağduruna yardım elini uzattı.

YASAYA GİRİYOR

Mobbing mağdurları, birçok emsal yargı kararıyla hukuk mücadelesi verirken önümüzdeki temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni Türk Borçlar Kanunu'yla 'mobbingle mücadele'ye yasal dayanak da gelecek. Kanunda 'işçinin kişiliğinin korunması' başlıklı maddede mobbing şöyle ifade ediliyor: 'İşveren; hizmet ilişkisinde, işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.'

AKRAN ZORBALIĞI

Mobbingder, son yıllarda okullarda arttığı gözlenen bullying konusuna da dikkati çekti. Bullying, (akran zorbalığı) şöyle tanımlandı: 'Bir ya da birden çok öğrencinin kendilerinden daha güçsüz öğrencileri kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesiyle sonuçlanan ve kurbanın kendisini koruyamayacak durumda olduğu bir saldırganlık türüdür. Akran zorbalığı, tekme atma, tokat vurma, itme, çekme gibi fiziksel, sataşma,
alay etme, dalga geçme, kızdırma, hoşa gitmeyen isim takma, küçük düşürücü sözler söyleme gibi sözel; dedikodu ve söylenti çıkarıp yayma, arkadaş grubundan dışlayarak yalnızlığa terk etme gibi dolaylı ya da para veya diğer eşyalarını zorla alma, almakla tehdit etme, eşyalarına zarar verme gibidavranışsal olarak ortaya çıkabilir.'

İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TERÖR PATLADI

'İşyerinde psikolojik terör' olarak nitelendirilen mobbingde patlama yaşanıyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı bu patlamayı ve sonuçlarını şöyle değerlendirdi: 'Mobbing, kompleksli kişilik sorunudur. Yüksek sesle emir ve talimat verilmesi, işini iyi yapmadığının söylenmesi, telefonla konuştuğuna aldırmadan emir verilmesi, bir işi bitirmeden diğerine koşturulması ve bunların süreklilik arzetmesi... Bunu yapanlar, kendi eksikliklerinin telafisi çabasındadır. Konumları adına korku ve güvensizdirler. Zayıf yapılı insanlar, başkalarını ezerek aslında zayıflıklarını örtmektedir. Mobbing, genellikle işini çok iyi, hatta mükemmel yapan, ilişkileri olumlu, çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık kişilere yönelmektedir. Mobbing, alkol ya da madde kullanımı, anksiyete, benlik saygısında azalma, hipertansiyon, depresyon hatta intiharla sonuçlanabiliyor. Mobbing kurbanları profesyonel yardım alabilir. Mobbingde Fransa'daki gibi öncelikle arabuluculuk sistemi, Japonya'daki gibi Alo Mobbing hattı oluşturulmalı. Yasal yaptırımları da içeren özel bir Mobbingle Mücadele Yasası çıkarılmaılıdır.

Bu haber toplam 40398 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum