1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Gençlere arkadaşını iyi seç çağrısı

Gençlere arkadaşını iyi seç çağrısı

Yeşilay Başkanı M. Necati Özfatura gençlerin zararlı alışkanlıkları kötü arkadaş çevresi ve olumsuz yayınlar yüzünden edindiğini savundu.

A+A-

HABER7 - İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsünde gerçekleştirilen konferansa katılan Yeşilay Başkanı M. Necati Özfatura gençlerin zararlı alışkanlıkları kötü arkadaş çevresi ve olumsuz yayınlar yüzünden edindiğini savundu.

Konferansa Yeşilay Cemiyeti Başkanı Mustafa Necati Özfatura'nın yanı sıra Yeşilay Eğitim Uzmanı Rabi Baştürk, İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Azmi Aksoy, Özel Bahçelievler Çok Programlı Lisesi Okul Müdürü Hamdi Özakay, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Sigaranın zararları, uyuşturucu bağımlılığı ve kumarın hayatımızda açtığı yaralara değinilen konferansta Yeşilay'ın çalışmaları hakkında bilgi veren Yeşilay Eğitim Uzmanı Rabi Baştürk, dernek olarak sigara, alkollü içki ve diğer zararlı alışkanlıklar ile mücadele verdiklerini ve bütün zararlı alışkanlıklardan bilhassa gençleri korumaya çalıştıklarını söyledi. Zararlı alışkanlıklar edinme nedenlerini mutsuzluk, kötü Arkadaş, olumsuz yayınlar, olumsuz çevre, merak, özenti ve taklit duyguları olarak sıralayan Baştürk, bütün insanların, doğdukları andan ölünceye kadar sevgiye, şefkate, ilgiye muhtaç olduğunu ve sevginin en iyi mücadele aracı olduğunu belirtti.

Zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara ile ilgili değerlendirme yapan Baştürk, tütünde 4 bin zehirli madde bulunduğunu kaydetti. Her yıl 4 milyon kişinin sigara nedeniyle öldüğünü belirten Baştürk, 2020 yılında de her üç erişkinden birinin ölümünün sigaradan olacağını dile getirdi. Sigara kullanmanın zararları ile ilgili çarpıcı veriler aktaran Baştürk, “Gırtlak ve beyin kanserinden ölen her 100 kişiden 99'u, akciğer kanserinden ölenlerin ise 90'ı sigara yüzünden ölmüştür. Sigara içen anne adaylarının bebekleri yüzde 65 özürlü, yüzde 80'i ölü veya erken doğar.” diye konuştu.

Zararlı alışkanlıklar hakkında bilgi vermeye devam eden Baştürk, “Bir gram alkol, karaciğer için bir gram zehirdir.” dedi. Bir kadeh alkollü içki içen kişinin beyninde binlerce hücre öldüğünü anlatan Baştürk, “Ülkemizdeki boşanmaların yüzde 80'i, eşlerini dövenlerin yüzde 70'i, ırza tecavüzlerin yüzde 50-60'ı, cinayetlerin yüzde 85'i ve işini kaybedenlerin yüzde 60'ı alkol kaynaklıdır. İntihar olaylarında alkolün etkisi 58 kat daha fazladır.” şeklinde konuştu. Uyuşturucunun merakla başlayıp ölümle bittiğinin altını çizen Baştürk, daha sonra bağımlılıkla mücadele yöntemlerini de sıraladı.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır.
Tedaviden önce, tedavi esnasında ve tedaviden sonra ailenin bütün fertleri bağımlıya tam bir sevgi, ilgi, şefkat, anlayış ve sabır göstermelidir.
Kötü arkadaşlardan ve olumsuz çevrelerden her zaman uzak olmalıdır. Bağımlı yalnız başına bırakılmamalı ve bu durum, uzman doktorlar tarafından belirtilecek bir sürenin sonuna kadar devam etmelidir.

Yeşilay Haftası nedeniyle düzenlenen ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri konferansın sonunda İhlas Koleji öğrencileri Yeşilay Cemiyeti Başkanı Mustafa Necati Özfatura ve Yeşilay Eğitim Uzmanı Rabi Baştürk'e çiçek verdiler.

Bu haber toplam 9685 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.