1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. GAZÜ'lü Psikiyatristlerin Başarısı

GAZÜ'lü Psikiyatristlerin Başarısı

Doç. Dr. Haluk Savaş, 'Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalarında Oksidatif Metabolizmanın Rolü' isimli çalışmayla poster ödülü üçüncülüğünü aldıklarını söyledi.

A+A-

OLAYMEDYA.COM - Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Savaş, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin 12. yıllık toplantısında 'Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Hastalarında Oksidatif Metabolizmanın Rolü' isimli çalışmayla poster ödülü üçüncülüğünü aldıklarını söyledi.

Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kliniklerinde görev yapan öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinin her yıl kendi alanlarıyla ilgili kongrelere katıldıklarını ve bu kongrelerde araştırma çalışmalarının sunumunu yaptıklarını belirtti.

Bu yıl 23-26 Nisan tarihleri arasında Fethiye'de düzenlenen Türkiye Psikiyatri Derneği'nin 12. yıllık toplantısına katıldıklarını ifade eden Savaş, kendisiyle birlikte GAZÜ Psikiyatri bölümünden Salih Selek, Mahmut Bulut, Ali Rıza Ocak ve Aysun Kalenderoğlu'nun 'Erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalarında oksidatif metabolizmanın rolü' isimli çalışmayla poster ödülü üçüncülüğünü aldıklarını belirtti.

Savaş, 26-29 Eylül 2008 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 'Uluslararası 11. Doğu-Batı Psikiyatrileri Arasında Köprü Kongresi'nde de (11th Bridging Eastern and Western Psychiatry Annual Meeting) 'Bipolar Bozukluğun Alt Tiplerinde Oxidatif Dengesizlik: Karşılaştırmalı Bir Çalışma' isimli çalışmayla da poster ödülü birinciliğini aldıklarını ifade etti.

Savaş, yapılan çalışmalarla son yıllarda psikiyatri camiasında dikkatle takip edilen ve önemi giderek artan ''Erişkin Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu'' (E-DEHB) ve bipolar bozukluğun biyolojik temellerini anlamaya yönelik yeni bir adım atılmış olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları çalışmalarda bipolar bozukluk (manik-depresif bozukluk), E-DEHB hastalarından ve sağlıklı gönüllülerden alınan kan örneklerinde oksidan (hücre içindeki yapıların oksijenle yıkılması sonucu oluşan zararlı maddeler) ve antioksidan (hücre içindeki yapıların oksijenle yıkılması sonucu oluşan zararlı bileşiklerin oluşmasını engelleyen madde) düzeylerine bakıldığını anlatan Savaş, her iki hastalıkta da oksidanların kan düzeylerinin, sağlıklı gönüllülerden daha yüksek olduğunu bildirdi.
''Bu hastalarda, hücre içindeki besinlerin ve diğer bazı maddelerin oksijenle birleşmesi sonucu ortaya çıkan, insan vücuduna zararlı bileşikler ve bu zararlı bileşiklerin etkilerine karşı koruyucu özellikleri olan antioksidanlar arasındaki dengenin bozulduğuna işaret etmekteydi'' diyen Savaş, bu çalışmanın daha önce kliniklerinde yapılan ve uluslararası dergilerde de yayımlanan diğer çalışmalarını doğrular nitelikte olduğunu vurguladı.

GAZÜ psikiyatri bölümünün son üç yıldan bu yana Türkiye'de her yıl en fazla araştırması yayınlanan psikiyatri kliniği olduğuna dikkati çeken Savaş, bu durumun kendilerini mutlu ettiğini ve çalışma azimlerini arttırdığını, halen bölümlerinde ikisi doçent biri yardımcı doçent olmak üzere 3 öğretim üyesi ve 9 araştırma görevlisinin hizmet verdiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 6891 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.