1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Et yemeyenlerde büyük risk!

Et yemeyenlerde büyük risk!

Et yemeyenlerde görülen B12 vitamini eksikliği, kalp ve damar hastalıklarının görülmesine neden oluyor

A+A-
BURSA / AHT

Et ve et ürünü tüketmeyenlerin B12 vitamini eksikliğine aday olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenler ile bu gıdaları yemeyen yaşlıların risk altında olduğunu söylüyor.

B12 vitaminin suda eriyen bir vitamin olması nedeniyle bazı besinlerden her gün düzenli olarak alınması gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Durmuş, özellikle vejetaryenlerin ve yaşlıların risk altında olduklarını söyledi.

B12 vitaminin sebzelerde bulunmadığını söyleyen Dr. Ersin Durmuş, "Yıllar boyu et ve et ürünü almayan kişilerde halsizlik, çabuk yorulma, eklem ağrıları, unutkanlık, vücut direncinde azalma el ve ayaklarda uyuşma yürümede zorluk, kulak çınlaması, hissizlik, uyuşukluk, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler gösterebilir" dedi.

Dr. Durmuş, hayvansal gıda alınmadığında bu eksikliğin etkilerinin kolaylıkla oluştuğunu özellikle tam vejetaryen annelerin çocuklarında doğumdan itibaren eksikliğin görülmeye başlandığını kaydetti. B12 vitamini eksikliğinin sinir sistemindeki liflerde hasar meydana getirdiğini belirten Dr. Durmuş, bu durumun pernisiyöz anemi denilen kansızlık gibi ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

B12 vitamini eksikliğinin basit bir kan tetkikiyle belirlendiğini kaydeden Dr. Ersin Durmuş, "Tedavide vitamin enjeksiyonu kullanılır. Bir çeşit B12 vitamini olan ve Hidroksokobalamin kullanılır. Anemi semptomlar tedaviye başlar başlamaz düzelir. Ancak her yıl kan testleriyle durum kontrolü yapılmalıdır" diye konuştu.

B12 VİTAMİNİ KALP HASTALIKLARINI ÖNLEYİCİ ETKİ YAPIYOR

B12 vitamininin özellikle sinir fonksiyonları için gerekli olduğunun altını çizen Uzman Dr. Ersin Durmuş, B12 vitaminin folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici olduğu gibi sinir hasarlarını da tedavi edici rol üstlendiğini söyledi. B12 vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Dr. Durmuş, kırmızı kan hücrelerinin üretimine de yardımcı olduğunu ifade etti. 

B12 vitamini bulunan bazı yiyecekler ise şunlar:
Karaciğer, süt, yumurta akı, peynir, balık, et, dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, uskumru, sardalya.

Bu haber toplam 4444 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.