1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Ergenlik Öncesi Tek Dalda Spor Çocuğa Zararlı

Ergenlik Öncesi Tek Dalda Spor Çocuğa Zararlı

Çocukları sadece bir spor dalında uzmanlaştırmaya çalışmanın onları sakatlanmalara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi.

A+A-

 Çocukları sadece bir spor dalında uzmanlaştırmaya çalışmak onları sakatlanmalara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Yapılan araştırmaya göre tek spora yönelmek vücut için zararlı.

ABD’de yapılan bir araştırmada sadece bir spora yönelip o yönde eğitim görmenin gençlerde vücudun gelişmesi için zararlı olabileceği belirtildi. Chicago’daki Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Neeru Jayanthi 8 ila 18 yaş arası 1200 atlet üzerinde araştırma yaptı. Bu atletler 2010-2013 arası hem bir spopr dalına devam ediyor hem de sakatlanma sonrası tedavi gördü.

850 sakatlanma olayından 550′si aşırı zorlama. 130 vakadan fazlası ise ciddi gerilme sonucu kırılma, bağ kopması, kıkırdak çatlaması ve kemiğe dayalı diğer şeyler. Jayanthi’ye göre bunların temel sebebi gençlerin ya da çocukların bir spor dalıan yoğunlaşması. Jayanthi gençlerin haftada bir spor için yaptığı antremanları sınırlaması gerektiğini söylüyor.

Diğer bir deyişle 11 yaşındaki bir çocuğun haftada 11 saatten fazla zamanını bastekbol oynayarak veya herhangi bir sporu yaparak geçirmemesi gerektiği belirtildi. Jayanthi ve arkadaşlarına göre eğer çocuk birçok sporu bir arada yaparsa sakatlıklar yüzde 70 azaltılabilir.

Jayanthi ailelere çocuklarının serbest spor yapmasını desteklemelerini ve gençlik çağlarının sonuna kadar bir sporda uzmanlaşmalarından kaçınmalarını öneriyor. Jayanthi “Ebeveynler çocuklarının birçok sporu bir arada yapması için teşvik etmeli” dedi.

Bu haber toplam 3952 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.