1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Elif Kendini İnsanlığa Adamıştı

Elif Kendini İnsanlığa Adamıştı

Kenya'daki kanlı saldırıda ölü sayısı artıyor. Ölenlerin arasında ise bir Türkiyeli, hayatını sıtmayla mücadeleye adayan 8.5 aylık hamile Elif Yavuz da var.

A+A-

Kenya’nın başkenti Nairobi’deki bir alışveriş merkezine düzenlenen terör saldırısının bilançosu çok ağır. Ölü sayısı 68’e yükselirken, yaşamını yitirenler arasında Türkiye asıllı 8.5 aylık hamile bir kadın, Elif Yavuz da bulunuyor. Yavuz'un hayat hikayesi ise insanlığın nasıl bir değer kaybettiğini kanıtlar nitelikte.

SITMAYLA MÜCADELE EDİYORDU

Halk sağlığı uzmanı olan ve ‘Clinton Vakfı'nın Afrika’daki sağlık faaliyetleri doğrultusunda, Avustralyalı erkek arkadaşı Ross Langond ile birlikte Kenya’da bulunan Yavuz, sıtmayla mücadele etmek için araştırmalar yapıyor, yardım faaliyetlerinde yer alıyordu.

Hollanda vatandaşı olan ve Eindhoven’da büyüyen 33 yaşındaki Elif Yavuz, gerek aldığı eğitim gerek ise alanında yaptığı çalışmalarla hızla parlamış bir sivil toplum gönüllüsüydü. 2004 yılında John Hopkins Üniversitesi, Avrupa Çalışmaları bölümünden mezun oldu. 

CLINTON İLE TANIŞTI

Ardından Nijmegen Radboud Üniversitesi’ne eğitim gördü. Doktorasını ise Harvard Üniversitesi’nde tamamladı. Bir süre Dünya Bankası'nda çalışan Elif Yavuz, mimar Langdon ile birlikte ‘Bill & Melinda Gates Vakfı’ adına Kenya'ya taşınmıştı. Vakıf adına ‘Sıtma Programı’nda görev alan Elif Yavuz, Kenya'da geçen ay ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton ile de tanıştı.

Ödüllü bir mimar olan erkek arkadaşı Roos Langdon da tıpkı Yavuz gibi kendini insanlığa adamıştı. Çeşitli yardım projelerinde yer alan Langdon, Kenya AIDS Hastanesi projesini ücretsiz çizdi. Avustralya ve İngiltere vatandaşlıklarına sahip olan Landgon, kurucusu olduğu mimarlık şirketi Regional Associates’te çalışıyor ve son dört yıldır Afrika’da çeşitli projeler gerçekleştiriyordu. 

DÜNYA BARIŞI İÇİN...

Yavuz ile Langdon ölümü, çiftin çevresini yasa boğmuş vaziyette. İkilinin arkadaşları, internette açtığı blog ’da üzüntülerini dile getirirken, Yavuz’un herkesi neşelendiren ve dünya barışı için mücadele eden birisi olduğu yazıldı. 

Harvard Üniversitesi’nin yayımladığı başsağlığı mesajında “Elif gittiği her yere gülümseme ve sevgi götürdü. Fakültedeki meslektaşlarının ve tez çalışması sırasında Uganda’da birlikte yaşadığı çocukların hayatlarını aydınlattı. Elif, kariyerini ve hayatını, ihtiyacı olanlara yardım etmeye adadı. Onu tanıyan herkes onu çok özleyecek” denildi.

CLINTON DA MESAJ YAYIMLADI
Öte yandan Clinton ailesi de Elif Yavuz’un ölümü üzerine yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı: “Nairobi’deki vahşi saldırılarda Elif Yavuz’un da öldüğünü öğrenmenin üzüntüsü ve şoku içindeyiz. Elif, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sıtma ve AIDS’den acı çeken insanlar olmak üzere, hayatını başkalarına yardım etmeye adadı. Doktora çalışmaları sırasında başlangıçta bizim Sağlık Erişimi İnisiyatifimiz için çalışmıştı. O yüzden, Tanzanya merkezli kıdemli aşı araştırmacısı olarak tekrar bizim aramıza katılmış olmasından mutluluk duyuyorduk. Elif parlak, kendini adamış ve meslektaşlarının hayranı olduğu biriydi. Clinton Vakfı adına, Elif’in ailesi ve dünyanın her yerindeki dostlarına derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”

Genç kadının Hollanda’da yaşayan kardeşi Sinan Yavuz, iki hafta sonra doğum sırasında kız kardeşinin yanında olmak için Kenya'ya gitmeye hazırlanıyordu. Hollanda basının soruları üzerine açıklama yapan Sinan Yavuz, şaşkındı. "Heyecanımız kâbusa dönüştü. Yeğenimin doğum heyecanını yaşamaya hazırlanırken kardeşimin ölüm haberi geldi" dedi.

Bu haber toplam 4419 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.