1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Doğum Sonrası Psikiyatrik Hastalıklar Alevlenebilir

Doğum Sonrası Psikiyatrik Hastalıklar Alevlenebilir

Gebelik ve doğum sonrası (Perinatal) psikiyatrik problemler, başlangıçta kişiyi veya ailesini önemli ölçüde etkilemez iken, gerekli ve yeterli önemin verilmediği durumlarda daha şiddetli tablolara dönüşebiliyor.

A+A-

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi (BRSHH) psikiyatristlerinden Uzman Dr. Gökşen Yüksel, gebelik ve doğum sonrası dönemin kadın yaşamında fizyolojik, ruhsal ve sosyal değişimlerin yaşandığı önemli bir süreç olduğunu söyledi.

Hızlı hormonal değişiklikler nedeniyle kişinin ruh sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirten Yüksel, “Bu nedenle var olan psikiyatrik hastalıklar da bu dönemde alevlenebilir” dedi.

Gebelik ve doğum sonrası (Perinatal) psikiyatrik problemler, başlangıçta kişiyi veya ailesini önemli ölçüde etkilemez iken, gerekli ve yeterli önemin verilmediği durumlarda daha şiddetli tablolara dönüşebiliyor. Yüksel, “Tedavi ne kadar gecikirse doğum sonrası psikiyatrik bozukluklar, yeni anneyi, bebeği ve evlilik ilişkisini de o kadar olumsuz yönde etkileyecektir” diye konuştu.

Gebelik ve doğum sonrası psikiyatrik sorunların sanıldığının aksine sıklığı yüksek, ancak tanısı bir o kadar da kolay atlanabilen bozukluklar olduğunu ifade eden Yüksel, şunları kaydetti: “Bunun başlıca nedenleri eş, aile ve toplumun ruhsal hastalıklara olan olumsuz bakışı, hastanın diğer insanlar tarafından yanlış anlaşılacağı endişesi, kadının aile içindeki yerinin sarsılacağı endişesi ve kadının üzerine yüklenen sorumluluklarını yerine getirme beklentisidir. Bu nedenlerden dolayı doğum sonrası psikiyatrik bozuklukların erken tanısı ve uygun tedavisinde güçlükler yaşanmaktadır.

Milliyet 

Bu haber toplam 4052 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.