1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. DİYABETİK YARALAR İYİLEŞİYOR

DİYABETİK YARALAR İYİLEŞİYOR

Şeker hastalığı ya da sinirsel bir nedene dayanan ve ayakların kesilmesiyle sonuçlanan hastalığın Dokuz Eylül Üniversitesi doktorlarınca önüne geçildi.

A+A-

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geliştirilen yöntemle diyabetik ve nörolojik hastalıklar sonucu iyileşmeyen ve uzuv kesimine giden yaraların iyileştirilmesine ilişkin olumlu sonuçlar elde edildi. Yöntemin, Türkiye’de ilk olduğu bildirildi. DEÜ Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu ile Doç. Dr. Önder Baran’ın geliştirdiği “kemik iliğini uyarma” yöntemi sayesinde 6 ve 20 yıldır yaraları iyileşmeyen ve bacakları kesilme noktasına gelen 2 hastada düzelme sağlandı.

İyileşmeyen yaralar iyileşti

Prof. Dr. Havıtçıoğlu, nörolojik kökenli hastalıklarda ya da şeker hastalarında, iyileşmeyen yaralarda, burger denilen damarsal bazı yaralarda, kemik iliğini uyararak yaranın ilerlemesini durdurduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yaptığımız klinik çalışmalarda kemik iliğinin uyarılmasıyla birlikte yaraların daha çabuk iyileştiğini gördük. Bunun üzerine kemik iliğini uyarıp, yaranın iyileşmesini sağlamak için halkalar uygulamaya başladık. Bunun için de kemik iliğine teller gönderip, her gün telleri belli oranda geri çekerek, kemik iliğini uyarmaya çalışıyoruz. Kemik hücrelerinin yeniden oluşması ve yapılanmasıyla birlikte kan dolaşımının daha uç noktalara gitmesine yardımcı oluyoruz. Kemik iliğiyle birlikte kan dolaşımı da artarak, yaralar hızla iyileşiyor.” Dünyanın bu tip yaraların ilerlemesine engel olmak için arayış içerisinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, “Bu yöntem Türkiye’de ilk, dünyada da şu ana kadar böyle bir uygulamanın yapıldığını

Bu haber toplam 3214 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.