1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. DEHS Biyokimyasal Disfonksiyona Bağlı Bir Hastalık

DEHS Biyokimyasal Disfonksiyona Bağlı Bir Hastalık

Yapılan iki yeni çalışmayla, dikkat eksikliği hiperaktivite sendromunun (DEHS) beyindeki dopamin üretiminde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ortaya çıktığı belirlendi.

A+A-

 Yapılan iki yeni çalışmayla, dikkat eksikliği hiperaktivite sendromunun (DEHS) beyindeki dopamin üretiminde meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ortaya çıktığı belirlendi.

Bu konuda yapılan araştırmalardan birinde, dopamin reseptör gen varyantının bu duruma yol açtığı ve ayrıca iyileşme sürecinde etkili olduğu belirtildi.

Amerikan Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü Çocuk Psikiyatri Bölümü’nde araştırmacı Dr. Philip Shaw açıklıyor: “Bu varyant genin varlığı, DEHS riskini artırıyor. Ancak, bu gen aynı zamanda DEHS tedavisinde daha başarılı sonuçlar alınmasına da yardımcı oluyor.”

Varyant gene sahip çocukların daha zeki olduğuna dikkat çeken Shaw ekliyor: “DEHS hastası çocukların sadece dörtte birinde bu gene rastlıyoruz.”

Diğer bir çalışmada ise, DEHS’nin düşük dopamin seviyesiyle bağlantılı olduğu belirlendi.

Amerikan Ulusal Madde Bağımlılığı Enstitüsü başkanı Dr. Nora D. Volkow, DEHS hastalarında beyindeki dopamin sistemi fonksiyonlarında azalma olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “DEHS kesinlikle biyokimyasal disfonksiyona bağlı bir hastalıktır.”

Volkow, bu çalışmayla DEHS’nin icat edilmiş bir hastalık olduğu inanışının yıkıldığını, ve gerçek bir hastalık olduğunun kanıtlandığını belirtiyor.

Yapılan araştırmada, DEHS hastalarında dopamin eksikliği nedeniyle dikkat eksikliğinin ortaya çıktığı belirlendi.

Volkow, ayrıca nikotin, kokain, ve metaamfetamin gibi maddelerin de dopamin fonksiyonlarını iyileştirdiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bu durum, DEHS hastalarında madde bağımlılığının neden daha yüksek olduğunu açıklıyor. Uyuştucu maddeler, beyindeki dopamin fonksiyonlarını artırıyor, ve kişi kendini daha iyi hissediyor.”

Archives of General Psychiatry’nin Ağustos sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.

Çeviren: Gülşah Balaban

RealAge.com

 

Bu haber toplam 2717 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.