1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Constantin Brancusi'nin 135. Doğum Günü

Constantin Brancusi'nin 135. Doğum Günü

Bugün, Uluslararası modernizm akımının başta gelen heykeltıraşlarından biri Constantin Brancusi'nin doğum günü. Google logosunu Bugüne özel olarak Brancusi'nin eserlerine uyarladı.

A+A-

Constantin Brancusi (Romence: Constantin Brâncuşi), (19 Şubat 1876 – 16 Mart 1957) Romanya asıllı, fakat önemli çalışmalarını Paris'de yapan ve Fransız vatandaşlığına geçen, uluslararası modernizm akımının başta gelen heykeltıraşlarından biridir. Vikipedi'de Constantin Brancusi hakkında şu bilgilere yer veriliyor:

Yaşamı ve sanatının gelişmesi

Brancusi, Romanya'da Karpat Dağları civarında bulunan Targu Jiu şehirine bağlı Pestani köyünde çok basit ve fakir bir köylü ailesinin oğlu olarak doğdu. 9 yaşında aile evinden ayrılarak ufak bir Romanya taşra şehrinde (Craiova) hayatını kazanmaya başladı ve bu arada yörel sanat okuluna devam etti. 18 yaşında iken Bükreş'e gidip orada klasik yüksek sanat öğretimi veren Bükreş Güzel Sanatlar Okulu'na kaydoldu.

1903 yılında Brancusi, önce Münih'e oradan da Paris'e gitti. Paris'te École des Beaux-Arts hocalarından olan Antonin Mercié atölyesinde iki yıl çalıştı. Bundan sonra Auguste Rodin'in atölye asistanlığını kabul etti ama iki ay orada çalıştıktan sonra "Büyük ağaçların altında hiç bir şey büyüyemez" diyerek bu işten ayrıldı.

Bundan sonra Brancusi kendi modernizm çalışmalarına devam etti ve kendine özgü bir heykel stili geliştirdi. Kendine verilen ilk heykel siparişi bir mezar heykeli olan "Dua" olmuştur. Bu sipariş icin kil veya alçıdan model yapıp bunun bronz veya başka metal dökümü ile metalik heykele dönüştürülmesi yerine yontu yapmayı tercih etti. 1908den sonraki eserleri de hep yontu şeklinde olmuştur.
Constantin Brancusi geride 215 heykel ve 1200 eser fotografı bırakarak 81 yaşında 16 Mart 1957de Paris'te öldü. Mezarı Paris'te "Montparnasse Mezarlığı"'ndadır ve bu mezarlıkta kendinden daha önce ölmüş olan birkaç sanatcı dostu için hazırladığı mezar heykelleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında iyi iyi bilineni "Le Baiser (Öpücük)" heykelidir.

Romanya'nin komunist hükümeti tarafından rededilen Paris'teki Brancusi atölyesi koleksiyonunu, Fransa devletine miras bırakmıştır. Paris'de modern sanatlar için Pompidou Merkezi yakınlarında bulunan bu Brancusi'nin atelyesi yenileştirilip Brancusi'nin ölümündeki ayni şekle sokulmuş ve bu koleksiyon bir müze olarak halka açılmıştır.

Daha fazla bilgi için wikipedia sitesini ziyaret edebilirsiniz...

Bu haber toplam 4666 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.