1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Çocuklarda Disleksi Problemi ve Tedavisi

Çocuklarda Disleksi Problemi ve Tedavisi

Çocuklarda disleksi problemi; okuma güçlüğü, bisiklete binmede zorluk çekme gibi sorunlar ile fark edilebiliyor. Disleksili çocuklarda tedavisi ise etkili süreçler ile mümkün hale geliyor.

A+A-

Çocuklarda disleksi problemi; okuma güçlüğü, bisiklete binmede zorluk çekme gibi sorunlar ile fark edilebiliyor. Disleksili çocuklarda tedavisi ise etkili süreçler ile mümkün hale geliyor.
Yorum Yaz
Çocuklarda Disleksi Problemi ve Tedavisi
Anlama güçlüğü olarak tanımlanan disleksi, erken yaşta fark edilebiliyor. Okuma güçlüğü çeken ya da bisiklete binmek, ip atlamak gibi psikomotor becerilerde zorluk yaşayan çocuklarda disleksi sorunu olabileceğini söyleyen Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, disleksinin dikkat eksikliği ile ortaya çıkabildiği gibi, bazı durumlarda kendiliğinden de gelişebildiğini söylüyor.

Disleksi Tedavisi

Okumakta zorluk çeken çocuklarda disleksi görülme oranının yüksek olduğunu vurgulayan Psk. Dr. Sabri Yurdakul, disleksili çocukların okuduklarını çabuk unutabildiğini ve aynı zamanda anlamakta zorluk çektiklerini vurguladı. Çocuklarda görülen disleksi sorunu, özellikle 10 yaşından sonra daha belirgin hale gelebiliyor.

Disleksili çocuklarda görülen sorunlar

Okuma güçlüğü çekme,
Yüksek sesli okumada zorlanma,
Okuduğunu anlama konusunda problem yaşama,
Okuduklarını çabuk unutma,
‘d’ ve ’b’ harfleri ile ‘6’ ve ‘9’ rakamlarını sıklıkla karıştırma,
Bisiklete binme, ip atlama gibi beynin motor hareketlerini gerçekleştirmede zorluk yaşamacocuklarda-disleksi
Disleksili çocuklarda bu sorunlar her zaman erken yaşta ortaya çıkmayabiliyor. Zira üstün zekalı çocuklarda da sık görülen bir sorun olan disleksi ile çocuklar zekalarını kullanarak başa çıkabiliyor. Ancak 10-12 yaşından sonra, disleksi problemi çocuklarda daha belirgin hale geliyor. Bununla ilgili olarak, çocukların psikolojik açıdan da ciddi sorunlar yaşabildiklerini söyleyen Psk. Dr. Sabri Yurdakul, başarısızlık duygusuyla çocukların özgüven yitimi yaşadıklarını aktardı. “Nasıl olsa başaramayacağım” düşüncesiyle disleksili çocuklar ders çalışmaktan ya da yapmakta zorluk çektikleri işlerden kaçınabiliyor.

Disleksi Tedavisi

Disleksi probleminin çözümünde “Berard” ve “nörofeedback” gibi yöntemler kullanılarak, etkili sonuçlar alınabiliyor. Disleksi tedavisinde özel eğitim desteği ve dikkat artırıcı ilaçlar, disleksi sorununun azalmasını sağladığı gibi, demoralize olma ve özgüven kaybı gibi durumların da önüne geçiyor.

Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülen bir sorun olan disleksi, geç fark edilebiliyor. Ancak etkili tedavi yöntemleri ile üstesinden gelinebilecek olan bu sorun karşısında bilhassa ebeveynlerin dikkatli olması ve çocukların eksik yönlerini anlamaya çalışmaları önem arz ediyor.

Bu haber toplam 5262 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.