1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Bugünlerde Depresyona Girebilirsiniz

Bugünlerde Depresyona Girebilirsiniz

Uzmanlar kış mevsiminin insanları depresyona sokabileceğini belirtiyor. Peki ne yapmalı?

A+A-

Kış mevsiminde insanların depresyona açık olduğunu belirten Uzm. Dr. Sıtkı Karaca, neler yapılması gerektiğini anlattı. 

Gün ışığının azalmasının insanlarda mutsuzluk halini arttırdığını belirten uzmanlar, kışın depresyon riskinin olduğunu belirtti. Psikyatri uzmanı Dr. Sıtkı Karaca, depresyonun birçok nedeni olduğunu belirterek, kış döneminde gün ışığından daha fazla yararlanılması gerektiğini ifade etti.

DEPRESYONDA MISINIZ?

Eğer son günlerde çok uyuyor, daha çok yeme ihtiyacı hissediyor, yaşama karşı isteksizlik duyuyorsanız, depresyonda olabilirsiniz.

"Kış depresyonu"nun genellikle eylül - ekim aylarında başladığını söyleyen Karaca, "Bu dönemde biyoritim bozuklukları olur ve ağır bir depresyon yaşar. Kilo alır, hantallaşır, kendini enerjik hissetmez. Duygu durumu kaybolur. Depresyon hali, beyinde bulunan yolaklardaki madde eksikliklerinden kaynaklanıyor. Serotonin, melatonin ve prolaktin denilen maddelerin etkin olduğunu biliyoruz. Bunları hep mevsimsel etkiler tetikliyor" diye konuştu.

NE YAPMAK LAZIM?

Kadınların mevsimsel depresyonlardan daha çok etkilendiğini belirten Uzm. Psikiyatr Dr. Sıtkı Karaca'nın depresyona karşı tavsiyeleri şöyle:

"Sabah kalkıp güneşte yürümek depresyona iyi gelebiliyor. Kış mevsiminin en zor durumlarından birisi sabah kalkmak oluyor. Bir diğer husus, karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmak ve mutlaka spor yapmak gerekiyor. Aşırı tüketimden ve aşırı uykudan kaçınmak lazım. Gece mutlaka saat 00.00 civarında yatıp, sabah 05.00-06.00 gibi kalkıp güneş doğarken hafif bir yürüyüş yapmaları gerekir. Ev kadınları ya da çalışmayanlar da bu saati biraz daha ileriye çekebilirler. 08.00-09.00 gibi saatlerde yürüyüş yapabilirler. Bu yürüyüşler melatonin hormonunun salgılanmasını değiştirdiği için avantaj sağlıyor" dedi.

Bu haber toplam 4070 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.