1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bugün tombul, yarın obez

Bugün tombul, yarın obez

Genelde aileler kilolu çocuğu "iyi beslenmiş ve sağlıklı" görür. Halbuki kilolu çocuk, ileriki yaşında obez olmaya namzet çocuktur. Beslenme düzeni kurulamayan evlerde kilolu çocukların giderek arttığı gözleniyor.

A+A-

Tıp dilinde obezite olarak adlandırılan şişmanlık, geleceğin bir numaralı sağlık sorunu olmaya aday. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre aşırı şişmanlık 1980'li yıllardan bu yana üç kat arttı. Özellikle çocuklar ve gençlerde obezite âdeta bir salgın gibi yayılıyor. Obezite, genetik nedenler kadar çevresel ve psikolojik faktörlere de bağlı. Tombul çocukların geleceğin obez adayları arasında yer aldığını vurgulayan uzmanlar, "Evde sürekli hatalı beslenme ortamı varsa çocuğun şişmanlaması kaçınılmaz." uyarısında bulunuyor.

Jinemed Sağlık Merkezleri'nden diyetisyen Suzan Elpe, özellikle iki yaşından sonra oluşan şişmanlığın ileride obezitenin bir göstergesi olabildiğini söylüyor. Öte yandan yine bu çocuklarda ilerleyen yıllarda kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin de arttığını hatırlatıyor. Suzan Elpe, obezitenin çocuklarda vücut, benlik, imaj ve algılamalarıyla ilgili bozukluklara, tembel, haylaz ve aptal olarak görülmeye ve hatta okulda şiddet kurbanı seçilmelerine kadar pek çok olumsuzluğa yol açabildiğini aktarıyor.

Cips, kola ve tosttan vazgeçirin

Çocukların şişmanlamasında okul kantinleri de büyük pay sahibi. Hamburger, cips, kola ve tost gibi fast-food yiyecekler, çocukları geleceğin obez insanları haline getiriyor. Çocukların spora ve hareketli bir yaşam tarzına alıştırılması ise obezite riskini azaltıyor. Diyetisyen Elpe, "İstanbul'da özel okullarda okuyan çocuklarda obezitenin daha yüksek olduğu saptandı. Bu çocukların okul kantinlerinde satılan fastfood ve abur cubur yiyecekleri daha çok tükettiklerini görüyoruz." diyor. Elpe, okul yöneticilerinin kantinlerde doğru yiyeceklerin satılmasını sağlamaları, ailenin ve öğretmenlerin de çocukları doğru beslenme konusunda eğitmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Suzan Elpe, aileleri, fast-food ürünlerin ne ödül ne de ceza sistemi olarak sunulmaması konusunda uyarıyor. Şişman çocuğa yaklaşımın çok önemli olduğunu ifade ederek, mutlaka doktor ve diyetisyen önerilerine kulak verilmesini istiyor. Elpe, "Tedavide çocuğun kilosu sabit tutularak boyunun uzamasına izin verilmeli. Fakat kilo ile birlikte gelişmiş başka bir sağlık problemi varsa ayda 1-3 kilogramı geçmeyecek şekilde zayıflatma yoluna da gidilebilir." şeklinde konuşuyor.
 
Necip Çakır
Zaman

Bu haber toplam 3039 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.