1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Borsada Kaybedenlere Depresyon Uyarısı

Borsada Kaybedenlere Depresyon Uyarısı

Psikiyatr Dr. Kamuran Uslu,"Borsada riski kağıtlarla para yatıran kişinin bir anda fazla para kazanmak istemesi halinde her şeyini kaybetmeye razı olması gerekir" dedi.

A+A-
TURK727.NET - Psikiyatr Dr. Kamuran Uslu, borsada para kaybedenlere 'depresyon' uyarısında bulunarak, "Borsada riski kağıtlarla para yatıran kişinin bir anda fazla para kazanmak istemesi halinde her şeyini kaybetmeye razı olması gerekir, kişilerin parasını, varlığını ve tüm birikimi bir anda kaybetmesi, çok yoğun çaresizlik duyguları içerebilir" dedi.

Borsanın belli riskli kağıtları ve bir de sağlam denecek kağıtları olduğunu söyleyen Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatr Uzmanı Dr. Kamuran Uslu, borsada yüksek gelir beklentisi olan kişilerde bir anda çok para kazanmak isteği bulunduğunu dile getirdi. Borsada elindeki birikimlerini kaybeden insanları bekleyen tehlikenin, sahip olmayı umduğu başarının zenginliğin ve mutluluğun kaybolması anlamına geldiğinin altını çizen Uslu, "Aynı zamanda umutsuzluk ve yetersizlik duyguları oluşur.

Kişinin sosyal, mesleki ve ailesel yapısını bozar. Borsada bir anda 'çok kazanayım, köşeyi döneyim' diyen zihniyet olasılıkları iyi hesaplamadığı için başına gelebilecek zorluklar ve yokluklar karşısında hazırlıksız yakalanan insan rolüne sahiptir. Hayat insanlara her zaman gül bahçesi sunmuyor. Hayatta zorluklar, sıkıntılar ve yokluklar vardır" diye konuştu.

İnsanların kişiliğinde sorumluluktan kaçmak ve zorluklara direnme gibi bir durumun olması halinde ise kolay para kazanma yöntemleriyle ilgili yeni arayışlar içine girdiklerine dikkat çeken Uslu, kolay para kazanmanın paranın bir anda uçup gitmesi şeklinde olarak değerlendirilmesinin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

İnsanların yaşama bakışlarında bir felsefe oluşturması gerektiğini açıklayan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatrisi Kamuran Uslu, "Bu sistemde insanlar mutluluk=çok para=fırsatçılık şeklinde denklem çıkarıyorsa, kişinin zihninde zaten yanılgısı orada başlıyor. Çünkü çok kazanmanın belli bir limiti yok. Bu yüzden insanlarda daha fazla kazanma ihtimali varsa 'neden bunu değerlendir miyim?' diye düşüyorlar. Ben hayatımı daha kaliteli, rahat, güzel yaşayabilirim ve manevi boyutunu nasıl
değerlendirebilirim diye düşünmelidir" şeklinde konuştu.
Borsada riski kağıtlarla para yatıran kişinin bir anda para kazanmak istemesi halinde her şeyini kaybetmeye razı olması gerektiğini ifade eden Uslu, kişi tüm birikimini borsada kaybettiği zaman ailesinin geleceğini de düşünmesi gerektiğini söyledi. İnsanların sadece kendilerinden sorumlu olmadıklarını bilmek zorunda olduklarını dile getiren Psikiyatr Uslu, şunları söyledi: "Sadece maddi anlamda çok kazanmanın peşine düşmek maceraperestliktir. Maceranın sonu hüsranla bitebilir.
İnsanların bunu düşünmesigerekir. Paylaşılmayan hiçbir şey insana mutluluk getirmez. Kişilerin parasını, varlığını, tüm birikimini bir anda kaybetmesi, çok yoğun çaresizlik duyguları içerebilir. Bu duygular suçluluk duygusuna dönüşür. Bu duygular içinde insanlar 'depresyon' denilen ciddi bir hastalığa yakalanabilir. Bu da maddi kaybın yanı sıra, kişinin sağlının kaybolması anlamına gelir. Depresyonda önemli bir hastalıktır. İnsanların sahip olduğu zenginliklerin başında sağlık geliyor. İnsan birikintisini riske etmiyor, sadece enbüyük hazinsi olan bedensel ve ruhsal sağlığını da riske atıyor. Buradaki mesajlımız; sadece borsada oynayanlar değil, uzun vadede onu bir yatırım aracı olarak görenler birikimlerini sadece borsa aracı olarak görenler anlık inişlerden çıkışlardan etkilenmezler. Kişilerin dünyaya bakışlarında aşırı risk almadan biraz daha uzun ve zahmetli yolu seçerek mutlu olabileceklerini bilmek zorundalar. Kestirme yoldan her zaman insanın karşına mutluluk çıkmaz."
Bu haber toplam 12935 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.