1. HABERLER

  2. PSİKO-MAGAZİN

  3. Biz Farkında Olmasak Bile Gündelik Yaşantımıza Yön Veren ve Temeli Psikolojiye Dayanan 18 Gerçek

Biz Farkında Olmasak Bile Gündelik Yaşantımıza Yön Veren ve Temeli Psikolojiye Dayanan 18 Gerçek

Neden böyle hissettiğinizi ya da yaptığınız şeyleri aslında neden yaptığınızı hiç düşündünüz mü? Zihninizin işleyiş şekli, sizi ve sizin yaptığınız her şeyi doğrudan etkiliyor. Her insanın zihni 'benzersiz' olsa da temelde hepsinin aynı şeylerden... 

A+A-

Neden böyle hissettiğinizi ya da yaptığınız şeyleri aslında neden yaptığınızı hiç düşündünüz mü? Zihninizin işleyiş şekli, sizi ve sizin yaptığınız her şeyi doğrudan etkiliyor. Her insanın zihni 'benzersiz' olsa da temelde hepsinin aynı şeylerden etkilendiğini söylemek mümkün. 

Gelin, temeli psikolojiye dayanan ve size neyi neden yaptığınızı gösterecek bu bilgileri birlikte inceleyelim. Sanıyoruz ki, burada öğrendikleriniz aklınızdaki soru işaretlerinin bir kısmını ortadan kaldıracaktır. Hazırsanız, başlayalım!

1. Eğer yapmak istediğiniz şeyleri ve ulaşmak istediğiniz hedefleri her ortamda dile getirirseniz, bu istekleri gerçekleştirme ihtimaliniz o denli ortadan kalkıyor.

Yapılan araştırmalar, kişilerin hedeflerini başkalarıyla sık sık paylaşmasının motivasyonu öldürdüğünü gösteriyor.

2. Uykuya dalmadan önce aklınıza kimi getirdiğinize dikkat edin. Görünen o ki, yatağa yattıktan sonra son düşündüğünüz kişi sizin ya mutluluk ya da acı kaynağınızdan başka bir şey değil.

3. Belli kişilik özelliklerine sahip olmanın akademik başarınız konusunda size önceden bilgi verdiğini biliyor muydunuz?

2004 yılında yapılan bir araştırma, dürüst, içine kapanık ve açık fikirli olmayan kişilerin akademik hayatlarında daha başarılı olduğunu ortaya koymuş.

4. Hayat tarzınızı değiştirmek ve bütün kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? O halde önünüzde tam 66 gününüz var. Çünkü sergilediğiniz bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi 21 gün değil, 66 gün sürüyor.

Bu yüzden hayatınızda değişikliğe gidiyorsanız, bu değişiklikleri alışkanlık edinebilmek için dişinizi biraz daha sıkmanız gerek.


4-009.gif


5. Esnemenin bulaşıcı olduğu söylenir, siz de bunu mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak bulaşıcı olmasının temelinde o kişiler tarafından yakından izleniyor oluşunuz yatıyor.

Eğer siz esnedikten hemen sonra etrafınızda esneyen biri daha olursa, bu o kişinin sizi izlediği ya da sizden etkilendiği anlamına geliyor.

6. Kırık bir kalpten kimse ölmez diye düşünmeyin. Yaşadığınız aksilikler ve hayal kırıklıkları, sevilen birinin kaybı veya aşırı stres kısacası sahip olunan ‘kırık bir kalp’ sizi ölüme götürebilir.

Çoğunlukla kadınlarda görülen ve belirtileri kalp krizine benzeyen bu rahatsızlık "Takotsubo Kardiyomiyopatisi" veya "Kırık Kalp Sendromu" olarak adlandırılıyor. Kırık kalp sendromundan ölme ihtimaliniz çok düşük de olsa var. Bu yüzden birinin kalbini kırmadan önce iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz.


1-008.gif


7. Uyku sorunu yaşayanlar için bir önerimiz var. Eğer kendi kendinizi iyi uyuduğunuza dair ikna edebilirseniz beyniniz bunun gerçekten böyle olduğunu düşünecektir.

Yani gün içerisinde uykumu alamadım demek yerine “Bugün çok dinlenmiş olarak kalktım, uykumu çok iyi aldım.” derseniz bir süre sonra geceleri daha iyi uyuduğunuzu göreceksiniz.

8. Bundan gerçekten haberiniz var mıydı bilemiyoruz ama biz yine de bahsetmiş olalım. Erkekler genellikle açık tenli, büyük gözlü, parlak saçlı ve pembe dudaklı kadınları çekici buluyorlar.

Bunun sebebi ise erkeklerin bu özellikleri ‘genlerini bir sonraki nesile aktarmak için ideal’ buluyor olmaları. Yani  içgüdüsel olarak üremek için en uygun partnerin bu özelliklere sahip olması gerektiğini düşünüyorlar.

9. Dinlediğiniz müzik türü psikolojinizi doğrudan etkiliyor. En sevdiğiniz şarkının ‘en sevdiğiniz’ olmasının nedeni, başınızdan geçen duygusal bir olayı o şarkı ile bağdaştırıyor olmanız.

Tavsiyemiz, özellikle sabah saatlerinde ruh halinize iyi gelebilecek türden canlı ve neşeli müzikler dinleyin. Günün ilk saatlerine nasıl başladığınız, o günkü psikolojinizi tamamen değiştirebilir. Bu sebeple depresif şarkılar yerine eğlenceli şarkılar dinlemek sizin için çok daha iyi olacaktır.


2-015.gif


10. Rüyada kendinizi sık sık boşluğa düşerken görüyor musunuz? İşte bu durum, beynimizin uyku haline çok çabuk geçmesinden kaynaklanıyor ve beyin o an vücudun öldüğünü farz ediyor.

Yaşadığınız o düşme hissi de kalp masajının mantığı ile aynıdır yani bir nevi beynin kendi kendisine şok vermesine benzer.

11. Plasebo etkisini daha önce duymuşsunuzdur. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar insanlar üzerinde kapsüllerin tabletlerden, iğnelerin de kapsüllerden daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Yani plasebo niyetine kullanılan ilaçlar bile kendi içlerinde farklılık gösterebiliyor.


3-012.gif


12. Mutsuz olduğunuz anlarda yüzünüzde belirecek sahte bir gülümseme bile kendinizi daha iyi hissetmenize ve bu sayede mutlu olmanıza yardımcı olur.

Özellikle günün ilk saatlerinde ayna karşısına geçip içinizden gelmese bile kendinize gülümsemeniz, gününüzün çok daha iyi geçmesini sağlayacaktır.

13. İnsanların stres seviyelerinin en yüksek olduğu yaşlar 18 ila 33 yaş arası olarak belirlenmiş. Eğer 33 yaşı rahatça atlatabilirseniz, vücudunuzu ele geçiren stres de yavaş yavaş azalmaya başlıyor.

Bu yaş aralığında aşırı stres yaşamanıza sebep olan şeyler ise gelecekte neler olacağına dair duyduğunuz kaygı, romantik ilişkilerinizin dalgalı ilerlemesi ve iş ortamınızdaki yoğun baskı. Sonrasında hayatınız stabil hale geldiği için stres düzeyiniz de otomatik olarak azalıyor.

14. Şarkı söyleyerek depresyon ve anksiyetenizi azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalar depresyon ve anksiyete ile mücadele eden kişilerin duygularını söyledikleri şarkıya dökerek kötü ruh hallerinden kurtulabildiğini gösteriyor.

O yüzden kendinizi depresif hissettiğiniz an şarkı söylemeye başlayın!

15. Başkaları tarafından görmezden gelinmek fiziksel olarak yaralanmakla aynı kimyasal etkiye sebep oluyor. Yani birini umursamayarak ona büyük acı verebilirsiniz.

16. İnsanlar fiziksel açıdan yorgun olduğunda, dürüst olmaya daha eğilimli oluyorlar. Bu yüzden gece geç saatte yapılan konuşmalarda itiraflar daha sık oluyor.

abii, bu durum alkollü olduğunuz zamanlarda da geçerli.


5-013.gif


17. Sağlam bir beyin fırtınasına hazır mısınız? Anlaşılan hazırsınız, çünkü edindiğimiz bilgilere göre insan zihninden bir gün içerisinde ortalama 70 bin düşünce geçiyor.

Aklınızdaki düşüncelerle sürekli kavga halinde olmanızın bir nedeni de bu. Ee bu kadar çok düşüncenin olduğu yerde kavga olması normal değil mi?

18. Test edildi, onaylandı: Birine aşık olabilmemiz için yalnızca 4 dakika yeterli. Yani biri size ilk görüşte aşık olduğunu söylerse bu muhtemelen doğrudur.

Ayrıca hoşlandığınız kişiye karşı hislerinizi gizlemeye çalışmayın, çünkü ne kadar çok gizlerseniz o kişiye olan aşkınız o kadar artıyor.

Kaynak

Bu haber toplam 3338 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.