1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bir Meslek Hakkında Neler Bilinmeli?

Bir Meslek Hakkında Neler Bilinmeli?

Meslek Mensuplarının Yaptığı Başlıca Faaliyetler, Çalışma Ortamı, Çalışma Koşulları, Mesleğe Hazırlanma, Meslekte İlerleme, iş olanakları...

A+A-

Meslek Mensuplarının Yaptığı Başlıca Faaliyetler.

Bir gün , hafta , ay ve yılda yapılan tipik iş nedir? Bu işte çalışan insanların yapmak zorunda oldukları ne gibi faaliyetler vardır?  Birinci derecede insanlarla mı yoksa objelerle mi meşgul olunmaktadır. Koşma, atlama, eğilme, ayakta durma, denge sağlama, itme, çıkma, konuşma , işitme vb. faaliyetlerden hangilerini yapma zorunludur. Seyahat etme gerekli mi ? Gerekli ise ne zaman nereye?

Çalışma Ortamı:

 İş nasıl bir ortamda yürütülmektedir?(Sıcak, soğuk rutubetli mi? Tozlu, gürültülü...) iş, içeride mi yoksa dışarıda mı yapılmaktadır? Çalışan kimse ani ısı değişikliklerine, rahatsız edici kokulara, yanma ve elektrik şoklarına, patlamalara maruz  kalabilir mi?  Mesleğe özgü hastalıklar var mıdır?z Başka insanlarla  mı yoksa başkalarıyla mı çalışılmaktadır?

Çalışma Koşulları:

Günlük çalışma süresi ne kadardır? Gece, hafta sonu, nöbetleri var mıdır? Yıllık izin ne kadardır. Kaç yaşında emekli olunabilir.

Mesleğe Hazırlanma:

Mesleğe girebilmek için gerekli olan kaçınılmaz ve istenen hazırlık düzeyi nedir. (çıraklık, kurs, staj gerekli midir?) Mesleğe hazırlayan okullar hangileridir? Bu okullara nasıl girilir, eğitim süresi ne kadardır. Bu okullara girebilmek için bireyin nasıl bir ön hazırlığa sahip olması gerekir?

İlk İşi Giriş:

İlk işe girme nasıl olmaktadır? (sınavla, doğrudan doğruya dilekçe ile başvurarak, iş ve işçi bulma kurumu aracılığı ile vb.) kişinin kendi işini kurması gerekiyorsa en az ne kadar sermaye gereklidir?

Meslekte İlerleme:

İlerleme olanağı var mıdır? (varsa yıl ile mi yoksa bilgi ve tecrübe ile mi?)

Kazanç:

Haftalık, aylık ve  yıllık, güvenilir kazanç miktarı ne kadardır? Türkiye ‘nin çeşitli bölgelerinde kazanç yönünden farklılık var mıdır?

İş Bulma Olanağı:

Meslekte çalışanların miktarı ve meslek mensuplarına ülkemizde duyulan ihtiyaç nedir?

Melek ülkenin hemen hemen her yerinde icra edilebilir mi? Yoksa  belli başlı toplanma yerleri var mıdır?

İş Bulma Olanağı ve Mesleğin Geleceği:

Meslekte çalışanların miktarı ve meslek mensuplarına ülkemizde ve dünyada duyulan ihtiyaç nedir? Meslek ülkelerin her yerinde icra edilebilir mi?

Meslek Mensuplarının Bağlı  Bulunduğu odalar ve Dernekler:

Mesleğe girmeye veya meslek üyelerinin faaliyetlerini denetleyen oda ve dernekler var mıdır? Varsa giriş koşulları

Kanuni Özel Şartlar:

İşe alınmak için diploma, sertifika, askerlik hizmetlerini yapmış olma gibi kanuni ön şartlar var mıdır?

ÇALIŞANLARDA ARANAN NİTELİKLER:

Fiziksel Özellikler:

a-Yaş:İşe girebilmek için en büyük ve en küçük yaş sınırı nedir?

b-Boy ağırlık:İstenilen en az ve en çok boy ve ağırlıklar nedir, böyle bir ayrım var mıdır? C-c-Sağlık durumu:İşitme görme, koku alma keskinliği, renk körlüğü olmaması, beden gücü gibi fiziksel şartlar aranmakta mıdır?

Yetenekler:En az ve en çok zihin gücü düzeyi, sayısal, sözel, şekil uzay yetenekleri sesleri ayırt etme, tepki sürati gibi psikolojik niteliklerden hangileri gereklidir? Bu konuda yapılmış çalışmalar var mıdır?

İlgiler:Temel bilim ilgisi, sosyal bilim ilgisi, mekanik ilgi, ikna ilgisi, ticaret ilgisi, sosyal yardım ilgisi gibi ilgi alanlarından hangisi yada hangileri gereklidir.

Bu haber toplam 5216 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.