1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bekarlar Nikotine Daha Düşkün

Bekarlar Nikotine Daha Düşkün

Evliler, eş ve çocuklarının zarar görmemesi için sigaradan uzak dururken, bekarların, 'nasıl olsa tek başımayım' düşüncesiyle art arda sigara yakıyor.

A+A-

Bekarlar, sigara içme konusunda evliler kadar hassasiyet göstermiyor. Evliler, eş ve çocuklarının zarar görmemesi için sigaradan uzak dururken, bekarların, 'nasıl olsa tek başımayım' düşüncesiyle art arda sigara yakıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Keçiborlu Meslek Yüksekokulu Elektrik Üretimi İletimi ve Dağıtımı Bölümü tarafından düzenlenen anket, iki kategoride yapıldı. "Sigara içiyor musunuz?" sorusuna cevap veren 5 bin 945 kişinin yüzde 35,9'unu oluşturan 2 bin 137 kişi, "Bekarım, içiyorum", yüzde 6,7'sini oluşturan 401 kişi "Evliyim, içiyorum" dedi. Aynı soruya, "Bekarım, içmiyorum" diye cevap verenler yüzde 48,7 ile 2 bin 897 kişi, "Evliyim, içmiyorum" diyenler yüzde 8,6 ile 510 kişide kaldı.

İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Evliler, aile sorumlulukları daha fazla olduğu, çocuklarının geleceğini garantiye alabilmek ve tehlikeye atmamak için kendisinin de sağlık olması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle çalışmaktan alıkoyacak, vücuduna zarar verecek ve ailesinin geleceğine riske atacak şeylerden kaçınıyorlar." dedi. Aynı hassasiyetin bekarlarda gözlenmediğini belirten Prof. Dr. Kılınç, "Bekarlar ise sadece kendinden mesul olduğu gerekçesiyle, 'İçiyorsam da zararı kendime' düşüncesiyle hareket ediyor." şeklinde konuştu.

Psikolog Orhan Keskin de bekarların, boşvermişlik hissi ve sorumluluk duygularının çok fazla gelişmemesinden dolayı kötü alışkanlıklara yönelebildiğini söyledi. Sorumluluk duygusu gelişen fertlerin, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmayı tercih ettiğini vurgulayan Keskin, meselenin temelinde aile bağları ve küçük yaşlarda oluşturulmayan sorumluluk duyguları olduğunu kaydetti.

SDÜ Keçiborlu Meslek Yüksekokulu Elektrik Üretimi İletimi ve Dağıtımı Bölüm Başkanı Sefer Kutlu ise kamuoyunu bilinçlendirmek ve toplumun bir şekilde fotoğrafını çekerek öğrencilere göstermek istediklerini belirtti. Bu amaçla bu tür sosyal anketlere imza attıklarını söyleyen Kutlu, sonuçlara hiçbir şekilde yorum katmayarak doğrudan halkın takdirine bıraktıklarını, bu sayede toplum yapısının daha objektif ortaya konulduğunu ifade etti.

Cihan

Bu haber toplam 3313 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.