1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. “Beden sağlığı ve ruh sağlığı bir bütün olarak ele alınmalı”

“Beden sağlığı ve ruh sağlığı bir bütün olarak ele alınmalı”

Psikolojik sağlığın en az fiziksel sağlık kadar önemli olduğunu belirten uzmanlar, beden sağlığı ve ruh sağlığının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurguluyorlar.

A+A-

Batman Bölge Devlet Hastanesinde ‘İntiharları önleme’ konulu eğitim düzenlendi. Hastane personeline verilen eğitim, Uzman Psikolog Doğan Büyüktaş tarafından verildi.

Seminerinde güçlü ilişkilerin insanı hayata bağladığını belirten Büyüktaş, “İntihar, kişinin istemli şekilde kendisinin ölümüne yol açma eylemi olarak tanımlanabilir. İntihar vakalarına bakıldığında intihar vakalarının yüzde 90’ınına psikolojik hastalıklar (Depresyon, Bipolar Bozukluk, Şizofreni, Alkolizim) eşlik etmektedir. İntihar vakalarının azaltılması için ise, işte bu bahsi edilen psikolojik sorunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla toplumda psikolojik sorunlu bireylerin belirlenmesi, erken tanı amacıyla uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi ve riskli bireylerin gerekli ruh sağlığı hizmetinden faydalanması sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, psikolojik sağlık da en az fiziksel sağlık kadar önemlidir.” dedi.

Beden sağlığı ve ruh sağlığının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Büyüktaş, “Ne kadar sağlıklı bir bünyeye sahip olursanız olun, sağlıklı bir psikolojiye sahip değilseniz, biyolojik sağlığınızın tek başına herhangi bir anlamı yoktur. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan bireyleri uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirmek, gerekli ruh sağlığı hizmetinden faydalandırmaya çalışmak gerekir. İntiharın işaretlerini tanırsak, intihar ile ilgili doğru bilgilere sahip olursak, çevremizde intihar riski olan kişileri erken dönemde fark edebilir ve onlara destek olabiliriz. Güçlü ilişkiler bizi hayata bağlar. İntihar riski olduğunu düşündüğünüz bir yakınınız varsa, elinizi uzatın ve hayatını kurtarın.” diye konuştu.

(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Kaynak

Bu haber toplam 2801 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.